Η ECRI χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο της Αλβανίας, αλλά ορισμένα ζητήματα προκαλούν ανησυχία

Η ECRI χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο της Αλβανίας, αλλά ορισμένα ζητήματα προκαλούν ανησυχία

Στην 6η έκθεσή της για την Αλβανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που σημείωσαν οι αρχές, αλλά ζητά πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση πολλών ζητημάτων που προκαλούν ανησυχία.

Η ECRI επαινεί την Αλβανία για αποτελεσματική και συμπληρωματική συνεργασία μεταξύ του Λαϊκού Δικηγόρου (Διαμεσολαβητή) και του Επιτρόπου για την Προστασία από τις Διακρίσεις (CPD), ιδίως τις προσπάθειές τους να επιστήσουν την προσοχή στην ανάγκη αντιμετώπισης ρατσιστικής και ομοφοβικής / τρανσφοβικής ρητορικής μίσους.

Η ECRI χαιρετίζει επίσης την υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ένταξη των Ρομά και των Αιγυπτίων 2016-2020, που εστιάζει στην πρόσβασή τους στην εκπαίδευση, την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση, την υγειονομική περίθαλψη, την κοινωνική προστασία, τη στέγαση, την αστική εγγραφή και τη δικαιοσύνη. Η έκθεση τονίζει επίσης το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των παιδιών Ρομά και Αιγυπτίων που εγγράφονται για προσχολική και υποχρεωτική εκπαίδευση σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Ακολουθώντας τη σύσταση της προηγούμενης έκθεσης της ECRI, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα θύματα διακρίσεων έχουν αποτελεσματική πρόσβαση στη δικαιοσύνη μέσω ενός λειτουργικού και σωστά χρηματοδοτούμενου συστήματος νομικής βοήθειας, οι αρχές κίνησαν τη σχετική νομοθεσία που ενέκρινε το κοινοβούλιο το 2017.

Οι θετικές εξελίξεις περιλαμβάνουν επίσης σχέδια και στρατηγικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση του εκφοβισμού και του εξτρεμισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα, το κοινοβουλευτικό ψήφισμα σχετικά με την «προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Αλβανία» καθώς και το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την προστασία της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ωστόσο, η ECRI σημειώνει ότι πολλά θέματα προκαλούν ανησυχία και διατυπώνει μια σειρά συστάσεων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Καλεί τις αλβανικές αρχές να παράσχουν επαρκείς πόρους χρηματοδότησης και στελέχωσης για τις αυξανόμενες δραστηριότητες του Διαμεσολαβητή και να αναλάβουν πιο συγκεκριμένη δράση σχετικά με τις συστάσεις των φορέων ισότητας.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δημόσιες καταγγελίες για ρητορική μίσους από υψηλόβαθμα πολιτικά και άλλα δημόσια πρόσωπα είναι εξαιρετικά σπάνιες, με την αντι-Ρομά και την ομοφοβική συζήτηση να θεωρείται συχνά αποδεκτή στις δημόσιες συζητήσεις. Αν και μια χρήσιμη βάση για την επίτευξη θετικής αλλαγής, τα σχέδια δράσης απέχουν πολύ από την πλήρη εφαρμογή τους, διαπιστώνει η έκθεση, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του εκφοβισμού και του εξτρεμισμού στα σχολεία έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό σε γενικά μέτρα ευαισθητοποίησης και δεν κατάφεραν να καλύψουν αποτελεσματικά τις ευάλωτες ομάδες , όπως Ρομά και ΛΟΑΤΚΙ παιδιά. Επιπλέον, πολλοί Ρομά και Αιγύπτιοι παραμένουν απρόσιτοι της επαγγελματικής κατάρτισης και των ενεργών προγραμμάτων απασχόλησης και υποφέρουν από διαβίωση σε ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, ειδικά στις περιοχές Kabash και Guri i Kuq του δήμου Pogradec. Οι αρχές καλούνται επίσης να οριστικοποιήσουν τους απαραίτητους κανονισμούς για τον νόμο περί νομικής βοήθειας και τον νόμο για την κοινωνική στέγαση./ibna