Βουλγαρία: Τα Βαλκάνια είναι μέρος από μας, της Ευρώπης, είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε η Zaharieva

Βουλγαρία: Τα Βαλκάνια είναι μέρος από μας, της Ευρώπης, είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δήλωσε η Zaharieva

«Η ομαλή ανάκαμψη στις μετακινήσεις ξεκίνησε εδώ και 2-3 εβδομάδες. Πρώτα με γειτονικές χώρες και μετά με χώρες σε παρόμοια κατάσταση. Ελπίζω ότι στο επόμενο στάδιο, αυτό αναμένεται μετά τις 15 Ιουνίου, την πλήρη ανάκαμψη των μετακινήσεων στην ΕΕ και στις χώρες Schengen. Η Βουλγαρία ανέστειλε την καραντίνα για 29 χώρες. Η καραντίνα διατηρείται στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης και των γιατρών», είπε στη Βουλγαρική Τηλεόραση BNT.

«Το πρώτο στάδιο ήταν η κατάργηση της καραντίνας για τις επιχειρήσεις. Ορισμένες επενδύσεις στη Βουλγαρία έχουν καθυστερήσει. Ορισμένες οικογένειες χωρίστηκαν για 2 μήνες. Η επαφή πρόσωπο με πρόσωπο είναι διαφορετική. Στο τελευταίο συμβούλιο, πολλοί υπουργοί έθεσαν το ερώτημα πότε θα συναντηθούμε στο Λουξεμβούργο. Ο συνάδελφος εκεί είπε ότι ήταν έτοιμος να μας συναντήσει», πρόσθεσε η Υπουργός Εξωτερικών.

«Μετά από μια κρίση, έχεις μια μεγάλη ευκαιρία. Μετά από πολλές κρίσεις, αναδύονται ισχυρότερες. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην έρευνα. Δεν υπάρχει καμία χώρα που να μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση μόνη της. Το 85% των μέσων προφύλαξης παρασκευάζονται στην Κίνα, καθώς και πάνω από το 80% των αντιβιοτικών. Το επόμενο βήμα είναι να επιστρέψουμε ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες στην ΕΕ. Πρέπει να είμαστε σε θέση να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλον εντός της ΕΕ», συμπλήρωσε η Zaharieva.

Η Zaharieva σχολίασε επίσης το θέμα της αντι-βουλγαρικής ρητορικής στη Βόρεια Μακεδονία. «Μέρος των λόγων για την αντι-βουλγαρική ρητορική στη Βόρεια Μακεδονία είναι η εθνικιστική προσέγγιση, η οποία οφείλεται στις εκλογές στη χώρα. Όμως, όταν φιλοδοξείς να γίνεις μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν πρέπει σε κανέναν πολιτικό να περνάει αυτό από το μυαλό να εκφράζεται έτσι, ιδιαίτερα σε μια γειτονική φιλική χώρα.

Είναι γεμάτο fake news. «Υπάρχει ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι Μακεδόνες έχουν τέτοια αντι-βουλγαρική ρητορική, ήμασταν κατηγορηματικοί και σαφείς, πέρυσι το κοινοβούλιο ενέκρινε την κατηγορηματική θέση της Βουλγαρίας σχετικά με τη Βόρεια Μακεδονία».

Όσον αφορά τα Βαλκάνια, η βουλγαρική θέση είναι σαφής. Τα Βαλκάνια είναι μέρος από μας, της Ευρώπης, είναι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αυτό που έχει δείξει η ΕΕ στην κρίση, είναι ότι έδωσε τη μεγαλύτερη βοήθεια σε αυτές τις χώρες. Αυτό δείχνει ότι τη βουλγαρική φιλοδοξία μετά την Προεδρία μας ώστε να διατηρηθεί αυτό το θέμα στο επίκεντρο των συνομιλιών, έχει εκπληρωθεί. Η ΕΕ έχει δείξει ότι τείνει το χέρι και η διεύρυνση παραμένει ως προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση ήταν η αναστολή του έργου της κοινής επιτροπής με την Βόρεια Μακεδονία, μετά από αίτημά τους, οι εργασίες σταμάτησαν με αιτιολογία τις προσεχείς εκλογές.. «Γι’ αυτό δημιουργήσαμε αυτήν την επιτροπή, δεν αποδέχομαι το επιχείρημα ότι το έργο πρέπει να σταματήσει πριν από τις εκλογές, αυτή η επιτροπή είναι με ιστορικούς, όχι πολιτικούς, και κανείς δεν έχει δώσει πολιτικές οδηγίες», δήλωσε η Zaharieva.

Όσον αφορά την έκθεση του Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου Πληροφοριών, η οποία προσπάθησε να διαστρεβλώσει τη βουλγαρική ιστορία, η Zaharieva είπε ότι δεν είναι αποδεκτό. «Τρεις φορές παρόμοια πράγματα συνέβησαν στις 24 Μαΐου σε διαφορετικά επίπεδα. Είμαι περήφανη για τους Βούλγαρους επιστήμονες που κατάλαβαν τα πάντα και που αντέδρασαν εγκαίρως – και η αντίδρασή τους δεν ήταν μόνο αυτές τις μέρες, υπήρξε μια περίπτωση στην οποία ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Κόκκινος Στρατός είχε σώσει τη Βουλγαρία – τέτοια συζήτηση δεν φέρνει τίποτα καλό. Είναι το ίδιο όσον αφορά το αλφάβητο», πρόσθεσε η Υπουργός Zaharieva.

Η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και άλλες χώρες έχουν συμφέροντα στα Βαλκάνια – και είναι σημαντικό για την ΕΕ να δείξει υποστήριξη στα Βαλκάνια. Η ωριμότητα της πολιτικής ελίτ δείχνει τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί, πρόσθεσε η Υπουργός.

Η Βουλγαρία έχει καλές σχέσεις με την Ουκρανία και διατηρεί πάντα δημοκρατικές σχέσεις εκεί, έχουμε πάνω από 204 χιλιάδες Βούλγαρους που ζουν εκεί, συμπλήρωσε η Ekaterina Zaharieva./ibna