Τουρκία: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι νέες περιοχές για έρευνες και γεωτρήσεις, δήλωσε ο Aksoy

Τουρκία: Εντός της υφαλοκρηπίδας μας οι νέες περιοχές για έρευνες και γεωτρήσεις, δήλωσε ο Aksoy

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Hami Aksoy απάντησε στη δήλωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια σχετικά με τη δημοσίευση, στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην ΤΡΑΟ.

Αναφέρει ο Hami Aksoy στην ανακοίνωση του:

«Οι νέες περιοχές ερευνών που έχει αιτηθεί η Εταιρεία Τουρκικά Πετρέλαια για έρευνες και γεωτρήσεις βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλώσει η χώρα μας στον ΟΗΕ. Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα  στην περιοχή την  οποία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα.

Είμαστε απόλυτα αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές μας έρευνες και οι γεωτρήσεις μας συνεχίζονται σύμφωνα με το προκαθορισμένο μας πρόγραμμα».

Η απάντηση του Τούρκου αξιωματούχου ήρθε μετά την δήλωση του Έλληνα ΥΠ.ΕΞ και την κλήση σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Τούρκου Πρέσβη στην Αθήνα στο Υπουργείο για να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.

Αναφέρει η δήλωση του Νίκου Δένδια:

«Η δημοσίευση, στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας εντάσσεται στο πλαίσιο σειράς ενεργειών με τις οποίες η Τουρκία αποπειράται βήμα – βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Αποτελεί παρακολούθημα του ανυπόστατου τουρκο-λιβυκού μνημονίου.

Οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα.

Αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στο Διεθνές Δίκαιο τη Θάλασσας.

Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα.

Η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει»./ibna