Ελλάδα: Η αδυναμία της κυβέρνησης και η έκρηξη της ανεργίας

Ελλάδα: Η αδυναμία της κυβέρνησης και η έκρηξη της ανεργίας

Εμφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, η οποία είναι προ των πυλών, δείχνει η κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ παράλληλα έχει φροντίσει να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό «μείγμα» ενάντια στους εργαζομένους. Την ίδια ώρα, ενώ η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά να ενεργοποιήσει τα εργαλεία χρηματοδότησης των επιχειρήσεων κάνει «δώρο» -κυρίως στους μεγάλους ομίλους- να αρθεί η ρήτρα απασχόλησης για εξασφάλιση δανείων με κρατική εγγύηση.

Τι κι αν η Κομισιόν προειδοποιεί για εκτόξευση της ανεργίας στην Ελλάδα στο 20%, η κυβέρνηση της ΝΔ θεσπίζει το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο, δείχνοντας με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογική της κατεύθυνση. Τόσο οι δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών όσο και το αρχικό προσχέδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος προϊδέασαν για το ότι θα υπάρχει κάποιου τύπου ρήτρα, η οποία θα συνδέεται με τη διατήρηση των θέσεων εργασία, κάτι το οποίο τελικά δε θα ισχύσει. Βάσει των παραπάνω, πολλές επιχειρήσεις θα λάβουν δάνεια με κρατική εγγύηση, χωρίς όμως να δεσμευτούν όχι μόνο να μην κάνουν απολύσεις (αυτό άλλωστε ήδη ισχύει από 1ης Ιουνίου), αλλά ούτε να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων στην επιχείρηση. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, κάτι τέτοιο ευνοεί κυρίως μεγάλες εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν χρήση της λήψης δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, αλλά οι εργαζόμενοι δε θα προστατεύονται. Ως εκ τούτου, οι φορολογούμενοι στηρίζουν ‘κατ’ ουσίαν» τις εγγυήσεις των κρατικών δανείων, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις θα μπορούν να απολύουν, μειώνοντας το προσωπικό τους.

Πέραν αυτού,  εδώ και καιρό, η κυβέρνηση θέσπισε ουσιαστικά την περασμένη Παρασκευή μέσω τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή, τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.  Από 15 Ιουνίου έως και 15 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο μηχανισμός «συν-εργασία», που δίνει το δικαίωμα σε εργοδότες να μειώνουν έως και κατά 50% τον χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας του προσωπικού τους, με το κράτος να καλύπτει το 60% των απωλειών του μισθού, οδηγώντας τους εργαζομένους σε απώλειες της τάξης του 20%.  Στη Γαλλία, η αποζημίωση φθάνει έως και το 86% επί της διαφοράς, ενώ κοντά στο 80% φθάνει η αναπλήρωση σε χώρες όπως η Ιταλία ή η Γερμανία, ενώ σε χώρες όπως η Δανία η αναπλήρωση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Σύγκριση και στοιχεία

Είναι λοιπόν σαφές ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν δώσει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα στη στήριξη των μισθών σε σύγκριση με την Ελλάδα. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει δώσει τη δυνατότητα για μεγάλη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ενίσχυση της εκ περιτροπής απασχόλησης. Χαρακτηριστικές είναι οι «μαύρες» προβλέψεις του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας για το πλήγμα στην αγορά εργασίας, καθώς σε ειδική μελέτη για τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομίας επισημαίνεται ότι ο συνολικός αριθμός των απασχολούμενων που θα επηρεαστούν άμεσα η έμμεσα ανέρχεται σε 1.729.200! Σύμφωνα πάντα με την ειδική έκθεση του Επιμελητηρίου, αν υποτεθεί ότι το 25% των απασχολουμένων στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές σε καταστήματα και υπαίθριες αγορές απολύονται (231,8 χιλ. άτομα), το 15% από αυτούς που ασκούν επιστημονικά και καλλιτεχνικά επαγγέλματα (68,2 χιλ. άτομα), το 20% από αυτούς που εργάζονται ως υπάλληλοι γραφείου (90,9 χιλ. άτομα), τότε ο αριθμός των ανέργων αναμένεται να αυξηθεί κατά 390,9 χιλ. άτομα./ibna