Πως τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδεθούν με μέτρα για την Ελλάδα

Πως τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης θα συνδεθούν με μέτρα για την Ελλάδα

Περισσότερα μέτρα αναμένεται να συνοδεύσουν το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα. Ουσιαστικά, τα κεφάλαια αυτά θα συνδεθούν άμεσα με τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Valdis Dombrovskis σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους του ευρωπαϊκού Τύπου στις Βρυξέλλες, μεταξύ άλλων, είπε ότι «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων».

«Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαρθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Συστάσεις

Αυτό σημαίνει επί της ουσίας ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και συγκεκριμένα του λεγόμενου “Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας” που θα ανέλθει σε συνολικά 560 δισ. Ευρώ (310 δισ. επιχορηγήσεις και 250 δισ. δάνεια) υλοποιείται μια «παλιά» ιδέα που είχε πολυσυζητηθεί στο Eurogroup προκειμένου να δίνονται επιπλέον «κίνητρα» για μεταρρυθμίσεις στις χώρες, ιδίως του Νότου.

Μέχρι σήμερα,  σύμφωνα με τη διαδικασία ευρωπαϊκού εξαμήνου για το συντονισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών, η Επιτροπή κάθε χρόνο εξετάζει τα προσχέδια των προϋπολογισμών και τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων των χωρών της ΕΕ και εκδίδει συστάσεις για τις οικονομίες τους, χωρίς ωστόσο, να υπάρχει πραγματικό εργαλείο επιβολής τους. Η σύνδεση, λοιπόν, των νέων κεφαλαίων με συγκεκριμένα ορόσημα και η αποδέσμευσή τους σε δόσεις θα εξυπηρετήσει αυτόν ακριβώς το σκοπό.

Έρχονται αξιολογήσεις

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε μεταμνημονιακή εποπτεία, οι «συστάσεις» της Επιτροπής συμπίπτουν -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το με τις τακτικές αξιολογήσεις των θεσμών.

«Για την Ελλάδα», ανέφερε ο Valdis Dombrovskis, «πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας».

Λιτότητα

Στην Επιτροπή, άλλωστε, δηλώνουν με κάθε τρόπο ότι η διαδικασία αποδέσμευσης των κεφαλαίων δε θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τα μνημόνια και τους σκληρούς όρους που τα συνόδευαν, αλλά θα είναι κάτι εντελώς καινούργιο. Στην καινοτομία αυτή είναι περισσότερο από σίγουρο ότι οι «σκληροί» του ευρωπαϊκού Βορρά θα προσπαθήσουν να χωρέσουν όση λιτότητα μπορούν, ωστόσο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι οι βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής που θα καθορίζουν την κατεύθυνση των επενδύσεων αλλά και των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να αφορούν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση./ibna