Β-Ε: Η Αντιπολίτευση ζητά τη διάλυση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε

Β-Ε: Η Αντιπολίτευση ζητά τη διάλυση της Κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε

Πρόταση μομφής στην κυβέρνηση της Ομοσπονδίας της Β-Ε και του Πρωθυπουργού Fadil Novalić κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας της Β-Ε, στη βάση, όπως αναφέρθηκε, της αναπόφευκτης ευθύνης που φέρουν σχετικά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Περισσότεροι από 20 βουλευτές από τους συνασπισμούς Naša stranka, SDP, NiP, PDA, A-SDA και το Independent Bloc υπέγραψαν αυτήν την πρόταση.

Η πρόταση μομφής υποβλήθηκε στην κυβέρνηση «λόγω της αναπόφευκτης ευθύνης της κυβέρνησης FBiH σε όλα τα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει το κοινό την τελευταία περίοδο, ειδικά εκείνα που σχετίζονται με την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού μέσω της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Πολιτικής Προστασίας».

«Ως εκπρόσωποι των πολιτών, ζητάμε την έναρξη της διαδικασίας αντικατάστασης της κυβέρνησης της Ομοσπονδίας της Β-Ε το συντομότερο δυνατό. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη ηθικής και κοινωνικής ευθύνης, καθώς και το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι δεν κατέθεσαν την παραίτησή τους, είναι υποχρέωσή μας να ξεκινήσουμε αυτήν τη διαδικασία. Πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το έγκλημα και η διαφθορά σε δημόσιους οργανισμούς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι ανεκτά», σημειώνει το αίτημα.

Ο Ivan Boban (SDPBiH), μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βουλής της Ομοσπονδίας της Β-Ε, τόνισε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Β-Ε είχε υπογράψει την πρωτοβουλία της πρότασης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για πρόταση μομφής στην κυβέρνηση FBiH.

Πρόσθεσε ότι το SDPBiH είχε ξεκινήσει μια πρωτοβουλία σχετικά με την εκλογή μιας νέας κυβέρνησης FBiH, με τη νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί από τους ίδιους παράγοντες.

“Δεν βλέπω κανένα λόγο για τους νικητές των εκλογών να παρέχουν νέο υλικό και να λύσουν τις αγωνίες μας”, δήλωσε ο Boban κατά τη διάρκεια διαλείμματος στην έκτακτη σύνοδο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας του Κοινοβουλίου της Β-Ε.

Όπως λέει, βασικό θέμα της σημερινής συζήτησης ήταν τα περιοριστικά μέτρα που εμποδίζουν τον πρωθυπουργό Fadil Novalić να επικοινωνήσει με τους στενούς συνεργάτες του.

«Υπήρχαν απόψεις ότι θα υπήρχαν διαφωνίες στην κυβέρνηση και ότι θα υπήρχε αλληλο-επιβολή μεταξύ τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει προβλήματα στην επικοινωνία με τους κοντινότερους συνεργάτες του. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης των εξουσιών του σε έναν από τους δύο βουλευτές», πρόσθεσε ο Boban.

Το Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης απέρριψε το αίτημα της εισαγγελικής αρχής να διατάξει τον Novalić και δύο άλλους υπόπτους που εμπλέκονται στην υπόθεση «Αναπνευστήρες» για ένα μήνα. /ibna