Μαυροβούνιο: Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τη συνεδρίαση για την εκλογική διαδικασία

Μαυροβούνιο: Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης μποϊκόταραν τη συνεδρίαση για την εκλογική διαδικασία

Κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Ivan Brajović, πραγματοποιήθηκε σήμερα μια συμβουλευτική συνάντηση των προέδρων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στόχος της συνάντησης ήταν μέσω ανοικτού διαλόγου όλοι οι συμμετέχοντες στην πολιτική ζωή να συμβάλλουν στη μεγαλύτερη διαφάνεια της συνολικής εκλογικής διαδικασίας και στην πάντα επιθυμητή βελτίωση του εκλογικού περιβάλλοντος, με σεβασμό των διεθνών προτύπων και των βέλτιστων δημοκρατικών πρακτικών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι απαραίτητες δραστηριότητες πριν από τις κοινοβουλευτικές εκλογές, έτσι ώστε λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις και την ενδεχόμενη έγκρισή τους, να διατηρηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των πολιτών στην εκλογική διαδικασία.

Ο Πρόεδρος της Συνέλευσης υπενθύμισε ότι στις αρχές Μαΐου έστειλε πρόσκληση για αποστολές παρατήρησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΟΑΣΕ, στο ODIHR, καθώς και στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι οι πιο έγκυρες διεθνείς αποστολές παρατήρησης αξιολόγησαν την εκλογική διαδικασία σε δημοκρατικό περιβάλλον ως θετική και ότι μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές όλες οι συστάσεις εγκρίθηκαν εκτός από εκείνες που απαιτούσαν την υποστήριξη της αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, εξ ονόματος των μερών που ηγούνται, έδειξαν ανοιχτό διάλογο αποκλειστικά εντός των θεσμικών οργάνων του συστήματος, κάτι το οποίο περιμένουν από όλους τους συμμετέχοντες στην πολιτική ζωή. Συνήχθη επίσης το συμπέρασμα ότι ο έλεγχος από οποιαδήποτε νομική πράξη ή άλλα έγγραφα δεν αποτελεί καλή βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες για τη βελτίωση του εκλογικού περιβάλλοντος, το οποίο υποστηρίζεται δηλωτικά από κόμματα που φέρονται να μην είναι ικανοποιημένα με τις εκλογικές συνθήκες. Συμφωνήθηκε ότι, μετά την επιδημιολογική κατάσταση και τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων υγείας, καθώς και την ανάγκη εστίασης στην κρατική οικονομία, θα εξεταστούν οι βέλτιστοι όροι για τη διεξαγωγή τακτικών κοινοβουλευτικών και τοπικών εκλογών εντός της νόμιμης προθεσμίας, με ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις υπεύθυνες πολιτικές οντότητες να συμμετάσχουν σε αυτές τις συνομιλίες σχετικά με τους όρους και το χρόνο των εκλογών.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Συνέλευσης και τους Σοσιαλδημοκράτες Ivan Brajović, στη συνάντηση συμμετείχαν οι πρόεδροι του Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών Milo MukanoviĐ, του Βοσνιακού Κόμματος Rafet Husović, του Φιλελεύθερου Κόμματος του Μαυροβουνίου Andrija Popović, της Νέας Δημοκρατικής Δύναμης- Ο Forza Nazif Cungu, ο Αλβανός Εναλλακτικός Nik Đelošaj, η Κροατική Πολιτική Πρωτοβουλία Adrijan Vukšanović, καθώς και ο αντιπρόεδρος της Δημοκρατικής Ένωσης Αλβανών, Hatice Đoni. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι αντιπρόεδροι της Συνέλευσης, Branimir Gvozdenović και Genci Nimanbegu.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι κανένας από τους προέδρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν εμφανίστηκε στη συνάντηση, ο Brajović είπε ότι «λέει πολλά για το αίσθημα ευθύνης τους»./ibna