Κροατία: Πτώση τιμών στον τομέα του τουρισμού

Κροατία: Πτώση τιμών στον τομέα του τουρισμού

Η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζεται, αλλά η τουριστική βιομηχανία στην Κροατία αρχίζει να δίνει προτεραιότητα στην κατάσταση της οικονομίας. Η τελευταία τάση στον τουρισμό της Κροατίας έχει ήδη ξεκινήσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι τουρίστες μπορούν να κάνουν διακοπές τον Ιούνιο με εκπτώσεις μεταξύ 10 και 25 τοις εκατό.

Σύμφωνα με τον Poslovni Dnevnik, η Κροατία δεν είναι πλέον ένας φθηνός τουριστικός προορισμός και η κατάσταση με τον κορωνοϊό δεν θα αλλάξει αυτό το γεγονός. Θα μειωθεί η λεγόμενη “τιμή πρόσκλησης”, αλλά η διαχείριση των μεγαλύτερων ξενοδοχειακών σπιτιών είναι σαφής – θα προτιμούσαν να μην ανοίξουν τα ξενοδοχεία παρά να γεμίσουν τα δωμάτια κάτω από την τιμή. «Εάν δεν μπορείς να κερδίσεις χρήματα, γιατί να αυξήσεις τη χασούρα σου», λέει ένας επαγγελματίας τουρισμού της Αδριατικής.

Το θέρετρο Dubrovnik Importanne είναι από τους λίγους προορισμούς που ανακοίνωσαν ότι θα μειώσει τις τιμές του κατά 30 τοις εκατό τον Ιούνιο και ότι οι μειώσεις θα συνεχιστούν επίσης κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Είναι αλήθεια ότι αυτά είναι πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά, ανεξάρτητα από το αν οι τουρίστες που προσελκύουν προέρχονται από αλλού στην Κροατία ή από το εξωτερικό, το ποσό της πληρωμής των διοδίων κατά τη διαδρομή από Ploče προς Ντουμπρόβνικ περιλαμβάνεται στην τιμή, επομένως οι ήδη μειωμένες τιμές μειώνονται περαιτέρω κατά περίπου 260 kuna αν μείνουν για τουλάχιστον δύο νύχτες.

Παρά το γεγονός ότι φέτος οι τιμές είναι σημαντικά χαμηλότερες από πέρυσι, η Martina Nimac Kalcina, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογενειακού Τουρισμού στο Κροατικό Εμπορικό Επιμελητήριο, λέει ότι οι κρατήσεις σε ιδιωτικά καταλύματα δεν πάνε καλά.

Μόνο πλήρεις κατοικίες έχουν ζήτηση. Οι ξένοι δεν θέλουν διαμερίσματα.

«Κάποιοι βασίζονται κυρίως στους παλιούς τους επισκέπτες, δηλαδή σε εκείνους που έχουν ήδη κάνει κράτηση στο παρελθόν και βρίσκονται σε συνεχή επαφή μαζί τους. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λίγες άμεσες, νέες κρατήσεις. Επιπλέον, αυτές οι λίγες που υπάρχουν αφορούν κυρίως την ενοικίαση εξοχικών κατοικιών. Ως εκ τούτου, λόγω αυτής της κατάστασης με τον κορωνοϊό, οι τουρίστες προτιμούν να νοικιάσουν ολόκληρες εξοχικές κατοικίες, οπότε όσοι νοικιάζουν τέτοιες θα τα πάνε σχετικά καλά”, δήλωσε η Martina Nimac Kalcina.

Η ίδια δηλώνει ότι όλοι οι υπόλοιποι δεν θα τα πάνε καλά και το ερώτημα είναι, επισημαίνει, πόσοι επισκέπτες θα υπάρχουν./ibna