Τουρκία: Αύξηση στη ζήτηση τουρκικών αγαθών λόγω τη πανδημίας

Τουρκία: Αύξηση στη ζήτηση τουρκικών αγαθών λόγω τη πανδημίας

Η περίοδος της πανδημίας θα αυξήσει τη ζήτηση για τα τουρκικά αγαθά παγκοσμίως μέρα με τη μέρα, δήλωσε ο Murat Ozyegin, επικεφαλής του τουρκικού ομίλου Fiba Holding.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα στραφούν σε εναλλακτικές λύσεις σε κοντινή απόσταση και σε αξιόπιστες χώρες όπως η Τουρκία, δήλωσε ο Ozyegin, επίσης πρόεδρος του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK) κι Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Ολλανδίας.

«Όπως σε πολλές χώρες του κόσμου, ως αποτέλεσμα αυτής της [πανδημικής] διαδικασίας, η τάση διαφοροποίησης των προμηθευτριών χωρών θα αυξηθεί επίσης και στην Ολλανδία», σημείωσε.

Μετά την πανδημία COVID-19, πολλοί τομείς επηρεάστηκαν από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, με αρκετές από τις κατασκευαστικές εταιρείες στις ανεπτυγμένες χώρες να βρεθούν αντιμέτωπες με έλλειψη εφοδιασμού λόγω των κλειστών εργοστασίων στην Κίνα.

«Η πανδημία έδειξε ότι η εξάρτηση από μια χώρα, την Κίνα, στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού ενέχει σοβαρούς κινδύνους», τόνισε.

Υπενθύμισε ο Ozyegin ότι ο διμερής εμπορικός όγκος μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας αυξάνεται κάθε χρόνο.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, οι εξαγωγές της Τουρκίας στην Ολλανδία ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι εισαγωγές από αυτήν ανήλθαν σε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πέρυσι, το διμερές εμπόριο ήταν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια – 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγές και 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγές – σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η Ολλανδία είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε επενδύσεις στην Τουρκία, με 16% ή 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συνολικές άμεσες ξένες επενδύσεις με 160,6 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 18 χρόνια.

Οι ξένες επενδύσεις της Τουρκίας στην Ολλανδία ανήλθαν σε 13,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων 20 παγκόσμιων οικονομιών σύμφωνα με το Ακαθάριστο Εθνικό Εγχώριο Προϊόν – η Ολλανδία είναι 17η και η Τουρκία είναι 18η, υπενθύμισε ο Ozyegin.

Η αύξηση της συνεργασίας με την Ολλανδία θα είναι επωφελής και για τις δύο χώρες, κατέληξε ο Ozyegin./ibna