Κύπρος: Ξεκίνησε η 2η φάση υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας

Κύπρος: Ξεκίνησε η 2η φάση υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας

Στη δεύτερη φάση της υλοποίησης του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) πέρασε η Κύπρος, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη σε τηλεοπτικό του μήνυμα να χαρακτηρίζει τη σημερινή μέρα ιστορική.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, συνεχάρη όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση ενός οράματος δεκαετιών όπως το χαρακτήρισε επισημαίνοντας ότι «από σήμερα η χώρα μας στο τομέα της υγείας δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτε από τις πλέον προηγμένες χώρες στον κόσμο».

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο ΓεΣΥ είναι 85% του δυναμικού των γιατρών της Κύπρου, το 75% των νοσοκομειακών κλινών της χώρας, σχεδόν το 100%  των κλινικών εργαστηρίων και φαρμακείων και πέραν των 20 διαγνωστικών κέντρων παγκύπρια, προσφέροντας στους πολίτες και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη.

Βέβαιο θεωρείται ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι αριθμοί καθώς με την ένταξη 50 νοσηλευτριών στο σύστημα και την εισαγωγή των υπηρεσιών και των τμημάτων τους στο ΓεΣΥ, θα αυξηθεί και ο αριθμός γιατρών, εργαστηρίων και ακτινοδιαγνωστικών κέντρων.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας στην Κύπρο, έχει δεχτεί αρκετά μεγάλο αριθμό αιτημάτων από γιατρούς οι οποίοι ανήκουν στις «χειρουργικές» ειδικότητες ή σε ειδικότητες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπογράψουν τις συμβάσεις συνεργασίας με το σύστημα./ibna