Αλβανία: Απελευθερώθηκαν από 1η Ιουνίου οι μετακινήσεις πολιτών και οχημάτων

Αλβανία: Απελευθερώθηκαν από 1η Ιουνίου οι μετακινήσεις πολιτών και οχημάτων

Ξεκινά στην Αλβανία η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και οχημάτων σε όλη την επικράτεια, σηματοδοτώντας την επόμενη φάση της χαλάρωσης των μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Επίσης καταργούνται οι κόκκινες και πράσινες περιοχές ενώ ανοίγουν σε σειρά δραστηριοτήτων τα χερσαία σύνορα της χώρας χωρίς αυτοαπομόνωση.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Τεχνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, από την 1η  Ιουνίου, θα επιτρέπεται η ελεύθερη κυκλοφορία πολιτών και οχημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς περιορισμούς, μια σειρά δραστηριοτήτων και χερσαίων συνόρων θα ανοίγουν χωρίς αυτοαπομόνωση.

Επίσης από την 1η Ιουνίου, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί ανοίγουν σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Επιπροσθέτως σύμφωνα με τα μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πρωτόκολλο, από σήμερα οι παραλίες θα ανοίξουν σύμφωνα με ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ολόκληρη την ακτογραμμή, ως ασφαλή περιοχή.

Οι παραλίες σύμφωνα με τις εγκεκριμένες περιοχές θα καθοριστούν με ειδικές άδειες από μια προσωρινή αρχή που έχει συσταθεί για αυτήν την περίοδο και η οποία θα χορηγεί άδειες για κάθε επιχείρηση παραλίας μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής και ενός ειδικού πρωτοκόλλου για τη διασφάλιση της τήρησης των αποστάσεων και των συνθηκών υγιεινής στις παραλίες.

Από σήμερα εξάλλου, επιτρέπεται η διεξαγωγή όλων  των αθλητικών πρωταθλημάτων χωρίς παρουσία θεατών, ενώ πάρκα, εκπαιδευτικά κέντρα κατάρτισης, πολιτιστικά κέντρα, διαδικτυακά κέντρα και γυμναστήρια θα ανοίξουν σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε αναστολή, καθώς καταρτίζεται ειδικό πρωτόκολλο με το Υπουργείο Μεταφορών, ενώ μέχρι τις 23 Ιουνίου, πολιτιστικές δραστηριότητες, κινηματογράφοι, θέατρα, νυχτερινά κέντρα, πισίνες, μαζικές συγκεντρώσεις, γάμοι κ.λπ. θα παραμείνουν κλειστά καθώς και  συνέδρια και δημόσιες ακροάσεις./ibna