Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Kurti για σκλήρυνση των μέτρων αμοιβαιότητας με την Σερβία

Κοσσυφοπέδιο: Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Kurti για σκλήρυνση των μέτρων αμοιβαιότητας με την Σερβία

Την παραμονή της παραίτησής της η Κυβέρνησης Kurti αποφάσισε να ενισχύσει τα μέτρα αμοιβαιότητας με τη Σερβία, καθιστώντας την είσοδο στο Κοσσυφοπέδιο ακόμα πιο δύσκολο για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Ειδικού Απεσταλμένου της ΕΕ Miroslav Lajcak που ζήτησε την άμεση κατάργηση αυτών των μέτρων, ενώ αντέδρασαν τόσο ο Πρόεδρος Hashim Thaci όσο και ο υποψήφιος Πρωθυπουργός Avdullah Hoti.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Απασχόλησης, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Στρατηγικών Επενδύσεων, Edison Jakurti, τα συνεχόμενα προσκόμματα που βάζει η Σερβία στα φορτηγά από το Κοσσυφοπέδιο ήταν ένας από τους λόγους της απόφασης για την ενίσχυση αυτών των μέτρων.

«Το διαπεριφερειακό όργανο εντόπισε περαιτέρω εμπόδια που επέβαλαν οι αρχές στη Σερβία στη μεταφορά εμπορευμάτων, ζητώντας από τους οικονομικούς φορείς από τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου να λάβουν άδειες εισόδου από το Γραφείο Διασύνδεσης στην Πρίστινα πριν εισέλθουν στη Σερβική επικράτεια» δήλωσε ο Jakurti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα ευρήματα του διαπεριφερειακού οργάνου παρατηρήθηκε ότι οι αρχές στη Σερβία δεν αναγνωρίζουν τη νομική οντότητα των εταιρειών που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τους νόμους της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci, με ανάρτηση του στο Twitter έγραψε ότι «Οι βιαστικές αποφάσεις της τελευταίας στιγμής για την απαλλαγμένη Κυβέρνηση του Kurti δεν είναι καθόλου χρήσιμες για το Ευρω-ατλαντικό μονοπάτι του Κοσσυφοπεδίου. Η νέα νόμιμη κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου και να ανακάμψει από αυτά τα στρατηγικά λάθη. Η συνεργασία με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι το κλειδί για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ»./ibna