Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ για την Α. Σοφία: «Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ»

Τουρκικό ΥΠ.ΕΞ για την Α. Σοφία: «Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ»

«Μιλάει η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσα της»

Ο Εκπρόσωπος τη Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδα που καταδίκαζε την φιέστα στην Αγία Σοφία.

«H Ελλάδα , κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί  να κάνει δηλώσεις  που  είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα.

Σε μια εποχή  που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της  Ευρώπης που δεν έχει  τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου  στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα  όσον αφορά στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» αναφέρει ο Aksoy.

Η Άγκυρα αναφέρει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για τη δυτική Θράκη και ισχυρίζεται πως «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες  με την δικαιολογία του COVID-19».

Η Τουρκία,  δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της , ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.»

Ο Aksoy καταλήγει και δηλώνει πως «η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να απαλλαχθεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ.»/ibna