Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ: Προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα η ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία

Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ: Προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα η ανάγνωση του κορανίου στην Αγία Σοφία

Με ανακοίνωση αντέδρασε το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανάγνωση του κορανίου στο Μουσείο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Η ανάγνωση που μεταδόθηκε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση έγινε στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 567 χρόνια από την πτώση της Κωνσταντινούπολης Πρωτεύουσας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στις 29 Μαΐου 1453 από τον Μωάμεθ τον Πορθητή.

Αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών:

«Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών.

Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.

Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα.»/ibna