Βόρεια Μακεδονία: Αντίδραση της Ρωσίας στην πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών

Βόρεια Μακεδονία: Αντίδραση της Ρωσίας στην πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών

Την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας προκάλεσε η πτήση δυο αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας με τη συνοδεία τεσσάρων ελληνικών αεροσκαφών της Ελληνική Πολεμικής Αεροπορίας ως καλωσόρισμα στο ΝΑΤΟ.  Με Tweet ενημέρωσαν ότι τα αμερικανικά βομβαρδιστικά αναχαιτίστηκαν στην Μαύρη Θάλασσα από αεροσκάφη της Ρωσικής ΠΟλεμικής Αεροπορίας.

Τα δυο αμερικανικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ συνοδευόμενα από 4 αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, ως χερονομία καλωσορίσματος ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Η πτήση των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από τα Σκόπια σήμερα αποτελεί έκφραση της διαρκούς υποστήριξής μας για τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και μια χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ, δήλωσε η πρέσβειρα των ΗΠΑ Kate Byrnes.

«Η σημερινή πτήση είναι μια έκφραση της διαρκούς υποστήριξής μας για τη Βόρεια Μακεδονία και μια χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ. Είναι δίκαιο και σωστό ότι τις τελευταίες εβδομάδες η μεγαλύτερη εστίασή μας ήταν στον κοινό αγώνα εναντίον του Covid 19, αλλά δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας – προσχώρηση στο ΝΑΤΟ και λήψη του πράσινου φωτός για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ. Αυτές ήταν φιλοδοξίες των δύο χωρών μας για περισσότερο από δύο δεκαετίες. Παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν η προσοχή μας επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε αυτές τις προκλήσεις μαζί ως σύμμαχοι. Επίσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πραγματικά ότι είναι εδώ και υποστηρίζουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τον νέο μας σύμμαχο. Αυτή η πτήση, την οποία ακολουθήσαμε σήμερα, είναι σύμβολο της φάσης εμβάθυνσης της συνεργασίας μας, δήλωσε η Byrnes, ο οποίος ακολούθησε την πτήση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ με την υπουργό Άμυνας Radmila Sekerinska.

Δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τέσσερα δύο αεροπλάνα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, πέταξαν σήμερα πάνω από το έδαφος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας προς τιμήν της ένταξής της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Τα αμερικανικά αεροπλάνα απογειώθηκαν χθες από την πολιτεία της Νότιας Ντακότα και είχαν πτήση 30 ωρών με ανεφοδιασμό στον αέρα. Τα αεροπλάνα πάνω πέταξαν σε ύψος 1.500 μέτρων.

Αντίδραση της Ρωσικής Πρεσβείας

Η Ρωσική πρεσβεία στα Σκόπια ανέφερε ότι οι δύο στρατιωτικά αμερικανικά βομβαρδιστικά που πέταξαν πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία αναχαιτίστηκαν στη Μαύρη Θάλασσα από Ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

Σε ανάρτηση της Ρωσικής Πρεσβείας στα Σκόπια στο Twitter και σε απάντηση της ανάρτησης στο Twitter της Αμερικάνικης Πρεσβείας στη Βόρεια Μακεδονία έγραψε:

«Δύο B-1 Lancer των ΗΠΑ από τη Βάση Πολεμικής Αεροπορίας Ellsworth, Νότια Ντακότα, με κατεύθυνση τα κρατικά σύνορα της Ρωσίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, έχουν αναχαιτιστεί σήμερα από δύο μαχητικά Ρωσικά Sukhoi  #StopNATO

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη ανάγκασαν τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ να αλλάξουν πορεία και να πετάξουν έξω από τα σύνορα της Ρωσική Ομοσπονδία, με δύο Su-27P και Su-30SM να συμμετέχουν στην επιχείρηση./ibna