Το Μαυροβούνιο επαναπάτρισε ναυτικούς από την περιοχή, 13 συνελήφθησαν μετά την προσγείωση

Το Μαυροβούνιο επαναπάτρισε ναυτικούς από την περιοχή, 13 συνελήφθησαν μετά την προσγείωση

Ένα αεροπλάνο από τα Μπαρμπάντος προσγειώθηκε σήμερα στην Ποντγκόριτσα, μεταφέροντας 320 ναυτικούς από τις χώρες της περιοχής που έπλεαν στα πλοία των θυγατρικών εταιρειών “Royal Caribbean” και “Celebrity Cruises”. Μεταξύ αυτών είναι 143 Μαυροβούνιοι, 25 Αλβανοί, 37 Βόσνιοι, 89 Κροάτες και 26 Σέρβοι ναυτικοί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου.

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς που δημοσιεύτηκαν σε ορισμένα σερβικά μέσα ενημέρωσης ότι “15 ναυτικοί του Μαυροβουνίου συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο της Ποντγκόριτσα”, υφυπουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών και επικεφαλής του επιχειρησιακού προσωπικού για την υλοποίηση δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την επιστροφή πολιτών του Μαυροβουνίου από το εξωτερικό, Dragan Pejanović, είπε ότι κατά τη διάρκεια της πτήσης ορισμένοι επιβάτες δεν τήρησαν τους κανόνες πτήσης.

Αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη χρήση αλκοόλ και τσιγάρων, για τα οποία το πλήρωμα ενημέρωσε την αστυνομία. Μετά την προσγείωση, η αστυνομία, σε συνεργασία με το πλήρωμα, εντόπισε 13 πολίτες, εκ των οποίων τέσσερις είναι πολίτες του Μαυροβουνίου, τέσσερις είναι πολίτες της Κροατίας, τέσσερις είναι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ένας είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Σερβίας. Αυτοί οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα του αεροδρομίου, όπου ανακρίθηκαν και ελήφθησαν δηλώσεις από τους αεροσυνοδούς, οι οποίοι δήλωσαν ότι αυτοί οι πολίτες δεν ακολούθησαν τους κανόνες που ισχύουν κατά την πτήση. Δεν υπήρχαν εμφανείς τραυματισμοί στις αεροσυνοδούς, ούτε έδειξαν κανένα είδος σωματικής επαφής, εκτός από τη μη συμμόρφωση με τους κανόνες που ισχύουν κατά τη διάρκεια της πτήσης. Οι πολίτες μας πήγαν σε καραντίνα και 177 πολίτες των χωρών της περιοχής μεταφέρθηκαν με λεωφορείο στις συνοριακές διαβάσεις με την Κροατία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία και την Αλβανία – δήλωσε ο Pejanović.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων και Διασποράς στο Υπουργείο Εξωτερικών Branislav Karadžić δήλωσε ότι η οργάνωση αυτής της πτήσης τσάρτερ από Μπαρμπάντος προς το Μαυροβούνιο είναι αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Πρεσβείας του Μαυροβουνίου στην Ουάσινγκτον και της «Royal Caribbean», με την υποστήριξη της MFA για λογαριασμό του Επιχειρησιακού Προσωπικού και των αρμόδιων ιδρυμάτων του Μαυροβουνίου, συμπεριλαμβανομένων των αερολιμένων και του συστήματος υγείας του Μαυροβουνίου.

«Το γεγονός ότι το Μαυροβούνιο αναγνωρίζεται ως προορισμός χωρίς κορωνοϊό συνέβαλε στην απόφαση της εταιρείας που διοργάνωσε αυτήν την πτήση να επιλέξει την Ποντγκόριτσα ως τον τελικό προορισμό προσγείωσης για ναυτικούς από γειτονικές χώρες για τους οποίους η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου παρέχει απρόσκοπτη διέλευση , καθώς και δωρεάν μεταφορά στα σύνορα των γειτονικών χωρών. Αυτή είναι μια νίκη για τη διπλωματία του Μαυροβουνίου, η οποία έχει καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να οργανώσει αυτήν την πτήση».

Ναυτικοί του Μαυροβουνίου από το “Royal Caribbean” και το υποκατάστημα “Celebrity Cruises” έπλεαν σε 39 πλοία, τα οποία έχουν αγκυροβοληθεί σε διάφορα λιμάνια σε όλη τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ο Karadžić τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσω του διπλωματικού και προξενικού δικτύου του Μαυροβουνίου, συντόνισε την επιστροφή 267 ναυτικών του Μαυροβουνίου από πάνω από 70 πλοία αγκυροβολημένα σε αμερικανικούς λιμένες. Τις επόμενες μέρες, όπως είπε, προγραμματίζεται η επιστροφή των υπόλοιπων τριάντα ναυτικών./ibna