Κροατία: Η αστυνομία συνέλαβε ανώτερους αξιωματούχους

Κροατία: Η αστυνομία συνέλαβε ανώτερους αξιωματούχους

Ο Krunoslav Jakupčić, Διευθύνων Σύμβουλος της Κροατικής Υπηρεσίας Δασών και ο Josipa Rimac, Υφυπουργός στο Υπουργείο Διοίκησης, συνελήφθησαν σε επιχείρηση του Υπουργείου Εσωτερικών και του Γραφείου Πρόληψης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, ανέφερε ο κροατικός κρατικός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός HRT. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τους δικηγόρους τους Vladimir Terešak και Željko Gulišija. Η επιχείρηση διεξάγεται στο Zagreb, το Split, το Knin και το Gračac, και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, αναμένονται περισσότερες συλλήψεις.

Ο Vladimir Terešak, δικηγόρος του Krunoslav Jakupčić, είπε στο κροατικό Ραδιόφωνο ότι ο πελάτης του ήταν ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας και άσκηση επιρροής σε διαπραγμάτευση. Η αστυνομία έκανε έρευνα στο διαμέρισμα και τις επαγγελματικές εγκαταστάσεις του Jakupčić. Ο Jakupčić είναι μέλος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης και η θητεία του στην Κροατική Υπηρεσία Δασών ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017.

Η Josipa Rimac κρατείται από την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς και το Οργανωμένο Έγκλημα επιβεβαίωσε ο δικηγόρος της Željko Gulišija. Υποθέτει ότι συνελήφθη δεδομένου ότι ζήτησε τη συμβολή νομικού συμβούλου. Είπε ότι δεν ήξερε περισσότερες πληροφορίες επειδή η συνομιλία του με τον Rimac ήταν σύντομη και δεν ήθελε να κάνει εικασίες σχετικά με τους λόγους για τις ενέργειες του γραφείου. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το αντικείμενο της έρευνας είναι η κατασκευή εργοστασίου αιολικής ενέργειας κοντά στο Knin, η οποία είχε προγραμματιστεί τη στιγμή που ο Rimac ήταν δήμαρχος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι πραγματοποιούνται συλλήψεις κρατικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών με την υποψία διάπραξης ποινικών αδικημάτων κατά των επίσημων και οικονομικών εγκλημάτων με ενδείξεις διαφθοράς. Η πραγματοποίηση αρκετών μηνών ποινικής έρευνας από την Αστυνομική Υπηρεσία για την Πρόληψη της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή του Zagreb, του Split, του Knin και του Gračac, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών Marina Mandić.

«Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, μπορεί να υποτεθεί ότι το ζήτημα δεν έχει καμία σχέση με τη διαχείριση των δασών, αλλά είναι ένα έργο που σχετίζεται με την πρώην διαχείριση των κροατικών δασών», δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κροατίας Igor Fazeka Faz, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έφεραν τον πρόεδρο Jakupčić για ανάκριση. Περιμένει από τα ιδρύματα να κάνουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τους κανονισμούς. Είπε ότι η Κροατική Υπηρεσία Δασών λειτουργεί ομαλά και είπε στους υπαλλήλους ότι μπορεί να είναι ήρεμοι. «Αυτή η υπόθεση μας έχει προκαλέσει εταιρική ζημία, αλλά δεν θα επηρεάσει τη δουλειά μας», δήλωσε ο Fazekaš.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον υπουργό Oleg Butković, ο οποίος περιοδεύει σε εργοτάξια οδοποιίας στην Istria, να σχολιάσει. Είπε ότι είχε δει τα νέα των συλλήψεων σε σάιτ και ότι το μόνο που μπορεί να πει είναι: «αφήστε τα θεσμικά όργανα να κάνουν τη δουλειά τους».

Η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Δασών της Κροατίας, Ana Juričić Musa, εξεπλάγη από τις ερωτήσεις των ΜΜΕ σχετικά με τη σύλληψη. Είπε ότι οι υπάλληλοι εργάζονται από το σπίτι και δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται./ibna