Η Σλοβενία ​​και η Ουγγαρία άνοιξαν τα σύνορα για τους πολίτες τους

Η Σλοβενία ​​και η Ουγγαρία άνοιξαν τα σύνορα για τους πολίτες τους

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Δρ Anže Logar συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó στην Dolga Vas την Πέμπτη.

Η Σλοβενία ​​και η Ουγγαρία είναι από τα πιο επιτυχημένα κράτη μέλη της ΕΕ στην καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με τους δύο ομολόγους. Στη βάση μιας ευνοϊκής επιδημιολογικής κατάστασης και διπλωματικών προσπαθειών, η Σλοβενία ​​και η Ουγγαρία συμφώνησαν να άρουν τους περιορισμούς στη διέλευση των συνόρων τους για τους Σλοβένους και τους Ούγγρους πολίτες.

Οι δύο υπουργοί έκαναν έκλυση να ανοίξουν σύντομα όλα τα σύνορα στην περιοχή.

Συζήτησαν επίσης τη δράση της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών, φορολογικών και άλλων επιπτώσεων της πανδημίας, ανταλλάσσοντας απόψεις σχετικά με την τρέχουσα πρόταση της Επιτροπής για ένα πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ), το οποίο προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού ανάκαμψης. Ο Logar μίλησε υπέρ της ταχείας συμφωνίας για ένα φιλόδοξο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση του Covid-19, προσθέτοντας ότι η πολιτική συνοχής παραμένει μία από τις προτεραιότητες της Σλοβενίας.

Οι ομόλογοι αξιολόγησαν επίσης την πορεία των έργων διασυνοριακών μεταφορών και ενέργειας, ιδίως τη γραμμή μεταφοράς Cirkovce-Pince-Hévíz και τη διασύνδεση φυσικού αερίου Kidričevo-Pince-Nagykanizsa.

Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, επεσήμαναν τη σημασία της εφαρμογής των δικαιωμάτων των αντίστοιχων εθνικών μειονοτήτων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας χαιρέτισε το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή Rába που εγκρίθηκε από την ουγγρική κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβριο και εξέφρασε την προσδοκία ότι οι προσκλήσεις για χρηματοδότηση θα δημοσιευθούν σύντομα.

Μετά τη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, ο υπουργός Logar συναντήθηκε με εκπροσώπους της σλοβενικής εθνικής μειονότητας και άκουσε τις απόψεις τους για τα τρέχοντα θέματα για τους Σλοβένους που ζουν στην Ουγγαρία./ibna