Β-Ε: Δύο μετανάστες σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Cazin

Β-Ε: Δύο μετανάστες σκοτώθηκαν κοντά στην πόλη Cazin

Η αστυνομία καντονιού της Una-Sana, στην Ομοσπονδία Β-Ε, εξακολουθεί να προσπαθεί να εντοπίσει τους δύο μετανάστες που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση δύο ομάδων κοντά στην πόλη Cazin.

Την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ale Šiljdedić είπε στα ΜΜΕ ότι πληροφορήθηκαν για την υπόθεση την Πέμπτη το απόγευμα.

«Όταν οι αστυνομικοί ήρθαν επί τόπου, βρήκαν δύο πτώματα με πληγές στο δρόμο και αρκετούς μετανάστες να προσπαθούν να τους βοηθήσουν», δήλωσε ο Šiljdedić.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο τρίτος μετανάστης που συνδέεται με αυτήν την υπόθεση πέθανε αργότερα σε ασθενοφόρο.

Οι συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων μεταναστών δεν αποτελούν ασυνήθιστο περιστατικό στη Β-Ε. Λίγες μέρες πριν από αυτήν την υπόθεση, ένας μετανάστης στο Σεράγεβο τραυμάτισε έναν άλλο μετανάστη με μαχαίρι. Οι συγκρούσεις στις δομές φιλοξενίας είναι πιο συχνές.

Καθώς τα σύνορα κατά μήκος της μεταναστευτικής οδού ανοίγουν ξανά, μετά την πανδημία του κορωνοϊού, οι μετανάστες από την Τουρκία και την Ελλάδα συνεχίζουν να ταξιδεύουν προς χώρες της ΕΕ. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι μία από τις τελευταίες στάσεις πριν περάσουν τα σύνορα Β-Ε – Κροατίας και φτάσουν στον επιθυμητό προορισμό τους.

Αλλά για ορισμένους αναλυτές, το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό. Και αυτό γιατί πολλοί μετανάστες προέρχονται από τις ομάδες που βρίσκονται σε πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν έχει ταυτότητα, ενώ δεν λένε το πραγματικό τους όνομα ή/και το ιστορικό τους.

Όπως έχουν τα πράγματα, είναι πολύ δύσκολο να χωριστούν σε ξεχωριστά στρατόπεδα, έτσι όλοι να ζουν στο ίδιο μέρος. Έτσι, συγκρούσεις που έχουν τις ρίζες τους στη Μέση Ανατολή εμφανίζονται στη Β-Ε.

Ο αναλυτής Dževad Galijašević πιστεύει ότι πολλοί από αυτούς προσπαθούν να φτάσουν στην ΕΕ υπό τις διαταγές διαφόρων ριζοσπαστικών ισλαμικών ομάδων. Στόχος τους είναι να μετατοπίσουν το «πεδίο μάχης από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη».

«Η Ευρώπη είναι μια νέα αρένα στην οποία οι Ταλιμπάν από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν περνούν μέσω της Β-Ε, αλλά και στρατιώτες από την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος από τα πεδία μαχών του Ιράκ και της Συρίας.

Δεν μπορούν να είναι μαζί στις ίδιες εγκαταστάσεις. Αυτό είναι σαφές. Είναι επίσης σαφές ότι εκείνοι των οποίων η ταυτότητα έχει εξακριβωθεί δεν μπορούν να ζουν μαζί με άτομα άγνωστης ταυτότητας.

Είναι σαφές σε όλους ότι οι οικονομικοί μετανάστες δεν έχουν κανένα λόγο να κρύψουν την ταυτότητά τους. Αυτό είναι ιδίωμα των τρομοκρατών, των εγκληματιών και των εγκληματιών πολέμου.

Σύμφωνα με το νόμο για τους αλλοδαπούς της Β-Ε δεν έχουν θέση στη Β-Ε και είναι απαραίτητο να τους επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους ή σε έναν προηγούμενο εγγεγραμμένο προορισμό. Και αυτή είναι η Τουρκία.

Ταυτόχρονα, μεγάλες ομάδες ξένων, νεαρών και επιθετικών, δεν μπορούν να βρίσκονται σε ανοιχτές εγκαταστάσεις, αλλά υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας για τους Ξένους στο Κέντρο Μετανάστευσης», δήλωσε ο Galijašević για το IBNA.

Πρόσφατα, το μέλος της Προεδρίας της Β-Ε που αντιπροσωπεύει τους Σέρβους, Milorad Dodik, δήλωσε ότι η Πρεσβεία της Β-Ε στο Πακιστάν εξέδωσε παράνομα περισσότερες από 3.000 βίζες σε Πακιστανούς πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να αποφύγουν το ταξίδι σε πολλές χώρες και να έρθουν στη Β-Ε με αεροπλάνο και στη συνέχεια να προσπαθήσουν να πάνε στην ΕΕ. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, η εισαγγελία της Β-Ε διερευνά την υπόθεση./ibna