Β-Ε: Συνελήφθη ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας της Β-Ε και δύο άλλοι αξιωματούχοι

Β-Ε: Συνελήφθη ο πρωθυπουργός της Ομοσπονδίας της Β-Ε και δύο άλλοι αξιωματούχοι

Ο Κρατικός Οργανισμός Έρευνας και Προστασίας της Β-Ε (SIPA) ανέκρινε τον Πρωθυπουργό της FBiH, Fadil Novalić, τον πρώην επικεφαλής της Αρχής Πολιτικής Προστασίας της FBiH, Fahrudin Solak και τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Srebrena Malina, Fikret Hodžić σχετικά με την αμφιλεγόμενη κρατική σύμβαση που ανατέθηκε σε εταιρεία που διαχειρίζεται ένα αγρόκτημα βατόμουρου για την παραγωγή αναπνευστήρων, οι οποίοι κρίθηκαν ακατάλληλοι για τη θεραπεία του COVID-19.

Σύμφωνα με τον SIPA, όλοι τους ανακρίθηκαν την Πέμπτη το βράδυ και περιμένουν την απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την κράτησή τους.

Η υπόθεση προκάλεσε αίσθηση και πυροδότησε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τη διαφθορά όταν στην Srebrena Malina, μια εταιρεία επεξεργασίας φρούτων που δεν είχε ποτέ ασχοληθεί με ιατρικό εξοπλισμό, ανατέθηκε κυβερνητική σύμβαση για την προμήθεια 100 αναπνευστήρων από την Κίνα για 10,5 εκατομμύρια BAM (περίπου 5,3 εκατομμύρια ευρώ).

Το πρόβλημα έγινε ακόμη μεγαλύτερο όταν οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι αναπνευστήρες «δεν πληρούσαν καν τα ελάχιστα απαραίτητα χαρακτηριστικά για την επαρκή θεραπεία ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, μεταξύ των οποίων και οι ασθενείς με COVID-19».

Ο Hodžić είναι τηλεοπτικός παρουσιαστής και ιδιοκτήτης της εταιρείας “Srebrna malina” (“Silver Raspberry”). Η εταιρεία του έλαβε άδεια από τον Οργανισμό ελέγχου φαρμάκων για την εισαγωγή αναπνευστικών συσκευών από την Κίνα ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Προστασίας της Β-Ε.

Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Εισαγγελίας της Β-Ε, Boris Grubešić, δήλωσε την Παρασκευή το πρωί ότι “εργάζονται εντατικά στην υπόθεση” αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Ο SIPA επίσης δεν σχολίασε την υπόθεση./ibna