Οι Έλληνες δεν θέλουν πρόωρες γενικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα

Οι Έλληνες δεν θέλουν πρόωρες γενικές εκλογές, σύμφωνα με έρευνα

Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega Channel την Πέμπτη δείχνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με διπλάσιο ποσοστό, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα πρόωρων εκλογών.

Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει εντελώς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, το 41% ​​των ερωτηθέντων δήλωσε στη Metron Analysis ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους για το μέλλον είναι η οικονομία (σε σύγκριση με το 31% στην προηγούμενη δημοσκόπηση τον Απρίλιο). Ο κορωνοϊός ήταν δεύτερο με 20%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) φαίνονται ικανοποιημένοι με τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, ενώ το 73% εγκρίνει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ειδικότερα, υπάρχει επίσης μεγάλη έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος (56%) και την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στα σύνορα του Έβρου και αλλού (52%).

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση έδειξε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 40,3%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 20,9$, το Κίνημα για Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) σε 5,1%, το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) με 4,6%, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στα 2,6% και Μέρα25 σε 2,5%.

Παρά τις επίμονες φήμες και αναφορές σε μέρος του Τύπου ότι ο Πρωθυπουργός συμβουλεύεται να επωφεληθεί από τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του και να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές, 8 στους 10 Έλληνες αντιτίθενται σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 64% πιστεύει ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και το 68% έχουν θετική άποψη για το έργο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.

Αντίθετα, ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 65% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 25% τον βλέπει θετικά ως προς το πώς αποδίδει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Συνολικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 21% θετικές απόψεις και 69% αρνητικές.

Τέλος, η έρευνα έδειξε κάποιον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των ψηφοφόρων, καθώς το 53% είπε ότι έχουν αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμικό όργανο και το 40% ήταν θετικά διακείμενο προς την Ένωση./ibna