
Δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega Channel την Πέμπτη δείχνει την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ με διπλάσιο ποσοστό, ενώ η πλειοψηφία των Ελλήνων αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ιδέα πρόωρων εκλογών.
Καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να άρει εντελώς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε στη Metron Analysis ότι η μεγαλύτερη ανησυχία τους για το μέλλον είναι η οικονομία (σε σύγκριση με το 31% στην προηγούμενη δημοσκόπηση τον Απρίλιο). Ο κορωνοϊός ήταν δεύτερο με 20%.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (84%) φαίνονται ικανοποιημένοι με τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση, ενώ το 73% εγκρίνει τις προσπάθειες για μεταρρύθμιση της ψηφιακής διακυβέρνησης. Ειδικότερα, υπάρχει επίσης μεγάλη έγκριση της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του εγκλήματος (56%) και την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στα σύνορα του Έβρου και αλλού (52%).
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η δημοσκόπηση έδειξε τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται με 40,3%, ακολουθούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 20,9$, το Κίνημα για Αλλαγή (ΚΙΝΑΛ) σε 5,1%, το Κομμουνιστικό Κόμμα (ΚΚΕ) με 4,6%, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης στα 2,6% και Μέρα25 σε 2,5%.
Παρά τις επίμονες φήμες και αναφορές σε μέρος του Τύπου ότι ο Πρωθυπουργός συμβουλεύεται να επωφεληθεί από τη δημοτικότητα της κυβέρνησής του και να πραγματοποιήσει πρόωρες εκλογές, 8 στους 10 Έλληνες αντιτίθενται σε πρόωρες εκλογές, ενώ το 64% πιστεύει ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση» και το 68% έχουν θετική άποψη για το έργο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση.
Αντίθετα, ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 65% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 25% τον βλέπει θετικά ως προς το πώς αποδίδει ως αρχηγός της αντιπολίτευσης. Συνολικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει 21% θετικές απόψεις και 69% αρνητικές.
Τέλος, η έρευνα έδειξε κάποιον ευρωσκεπτικισμό μεταξύ των ψηφοφόρων, καθώς το 53% είπε ότι έχουν αρνητική άποψη για την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμικό όργανο και το 40% ήταν θετικά διακείμενο προς την Ένωση./ibna