Κοσσυφοπέδιο: Συνταγματική η απόφαση Thaci να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Hoti

Κοσσυφοπέδιο: Συνταγματική η απόφαση Thaci να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Hoti

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου, αποφάσισε ομόφωνα να μην διεξαχθούν νέες εκλογές, δίνοντας στους βουλευτές και το Κοινοβούλιο το δικαίωμα να αποφασίσουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης του Albin Kurti.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου ανέτρεψε κάθε αξίωση από το Κίνημα Αυτοδιάθεσης Vetevendosje (LVV), το οποίο ζήτησε νέες εκλογές μετά την ψηφοφορία και την υπερψήφιση της πρόταση μομφής της κυβέρνησης Kurti με τα 2/3 των ψήφων των μελών της Συνέλευσης του Κοσσυφοπεδίου. Η αιτιολογημένη απόφαση του Συντάγματος εξηγεί ότι η το προσβαλλόμενο προεδρικό διάταγμα είναι σύμφωνο με το σύνταγμα και ότι η άρση της εμπιστοσύνης της Συνέλευσης με ψηφοφορία δεν οδηγεί στην υποχρεωτική διάλυση της Συνέλευσης, αλλά όπως στην περίπτωση αυτή, καθιστά δυνατή τη δημιουργία νέας κυβέρνησης.

Έτσι, ο νυν πρωθυπουργός, Albin Kurti, θα πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντα του και να επιστρέψει στην αντιπολίτευση. Τη θέση του αναμένεται να καταλάβει ο Avdullah Hoti ο οποίος έχει λάβει την εντολή από τον Πρόεδρο Hashim Thaci να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς έχει την πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci με ανάρτηση του στο Facebook το βράδυ της Πέμπτης και μετά την ανακοίνωση του Συνταγματικού Δικαστηρίου τόνισε ότι όλα τα κόμματα θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δείχνοντας πολιτική ωριμότητα, σεβασμό και δέσμευση έναντι του νόμου και των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου./ibna