Σερβία: Οχτώ τόνους υγειονομικής βοήθειας παρέδωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στον Dacic

Σερβία: Οχτώ τόνους υγειονομικής βοήθειας παρέδωσε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ στον Dacic

Ο Πρώτος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ivica Dačić, παρέλαβε την Πέμπτη από την Αυστρία τους πρώτους οκτώ τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Σερβία για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, για τους 10 πιο απειλούμενους δήμους.

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, και η Υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα, Karolin Edstadler, παρέδωσαν τη βοήθεια παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Ivica Dačić και της Υπουργού για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Jadranka Joksimović.

Η βοήθεια του Αυστριακού Οργανισμού Ανάπτυξης παραδόθηκε στην αποθήκη του Σερβικού Ερυθρού Σταυρού. Η δωρεά αφορά πακέτα με μέσα υγιεινής, δηλαδή το πρώτο μέρος της βοήθειας, καθώς σχεδιάζονται επίσης πακέτα επισιτιστικής βοήθειας. Η βοήθεια που παραδόθηκε είναι οχτώ τόνοι και θα δοθεί στους Δήμους που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη κατηγορία κινδύνου.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Αυστρία για τη βοήθεια, η οποία, όπως είπε, στέλνει ανθρωπιστική βοήθεια στη Σερβία εδώ και χρόνια. Ο Υπουργός δήλωσε ότι οι Αυστριακοί ανακοίνωσαν στις 25 Απριλίου ότι θα στείλουν βοήθεια στη Σερβία και την εφάρμοσαν τώρα.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όλες τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια της πανδημίας και σημείωσε ότι η Αυστρία και η Σερβία καταπολέμησαν με επιτυχία την πανδημία.

Ο Υπουργός συνεχάρη την Αυστρία, η οποία είναι «μία από τις πιο επιτυχημένες όσον αφορά τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του κορωνοϊού, και επεσήμανε ότι οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

«Επίσης, μεταφέραμε 57 Αυστριακούς πολίτες από τη Σερβία σε αυτήν τη χώρα και επιτρέψαμε σε περισσότερους από 2.000 πολίτες μας να έρθουν στη Σερβία», δήλωσε ο Dacic, ενώ σημείωσε ότι η Αυστρία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους και επενδυτές στη Σερβία.

Η αυστριακή κυβέρνηση επίσης έδωσε ένα εκατομμύριο ευρώ στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και μέρος αυτού του ποσού προορίζεται για τον Σερβικό Ερυθρό Σταυρό. Ο Υπουργός της Αυστρίας Schallenberg είπε ότι είναι ευτυχής που βρίσκετα ιστη Σερβία και ότι αυτά τα πακέτα ήταν μόνο ένα μέρος της βοήθειας. Τόνισε επίσης ότι η φιλία μεταξύ Σερβίας και Αυστρίας δεν εμφανίζεται μόνο σε καλές στιγμές, αλλά και σε κρίσεις.

«Η αλληλεγγύη είναι μια επένδυση σε ένα κοινό μέλλον, γι ‘αυτό η ΕΕ επένδυσε 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε βοήθεια για τα Δυτικά Βαλκάνια κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού», είπε.

Ο Υπουργός της Αυστρίας συνεχάρη τη Σερβία για τα εξαιρετικά μέτρα που έχει λάβει για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελευθερία στα ταξίδια στην Ευρώπη, μόλις πληρούνται οι συνθήκες για την υγεία. Αυτό απαιτεί λίγο περισσότερη υπομονή, όταν πρόκειται για οικογένειες στην Αυστρία και τη Σερβία που είναι επί του παρόντος χωρισμένες», δήλωσε ο Schallenberg./ibna