Κοσσυφοπέδιο: Πρόβα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από το κίνημα Vetevendosje

Κοσσυφοπέδιο: Πρόβα διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε από το κίνημα Vetevendosje

Περισσότεροι από 2.000 υποστηρικτές του κινήματος Vetevendosje συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πρίστινα για την «Πρόβα Διαμαρτυρίας 2», όπου σήκωσαν ένα τεράστιο πανό όπου έγραφε «Θέλουμε εκλογές» διαφωνώντας με την απόφαση του Hashim Thaci για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αναμένεται να βγει αύριο για την συνταγματικότητα της απόφασης Thaci.

Ο αρχηγός του κινήματος και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Albin Kurti, εμφανίστηκε σε ένα από τα μπαλκόνια του του κυβερνητικού κτηρίου για να χαιρετήσει το πλήθος, που άρχισε να φωνάζει ρυθμικά το όνομα του και να χειροκροτεί.

Οι διοργανωτές ζωγράφισαν κόκκινες κουκκίδες στην κεντρική πλατεία της Πρίστινα και κάλεσαν τους πολίτες να συγκεντρωθούν για μια πρόβα διαμαρτυρίας ενώ ανακοίνωσαν μια πραγματική διαμαρτυρία εάν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει υπέρ του διατάγματος του Hashim Thaci που όρισε τον Avdullah Hoti του LDK για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Το Vetevendosje αμφισβήτησε το διάταγμα του Thaci στο Συνταγματικό Δικαστήριο λέγοντας ότι η κίνηση του Προέδρου ήταν αντισυνταγματική. Ο Kurti επιμένει ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ανακοινώσει πρόωρες εκλογές, μετά την πτώση της κυβέρνησής του στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής στις 25 Μαρτίου που πυροδοτήθηκε από τον πρώην κυβερνητικό του εταίρο  τη Δημοκρατική Ένωση του Κοσσυφοπεδίου (LDK). Το Σύνταγμα είναι ασαφές στις προθεσμίες σχηματισμού νέας κυβέρνησης μετά από την πρόταση μομφής και την άρση της εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο στην κυβέρνηση. Το Δικαστήριο επέβαλε προσωρινά μέτρα στο διάταγμα του Προέδρου έως τις 29 Μαΐου εν αναμονή της οριστικής απόφασης. Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν την Πέμπτη ότι αναμένεται απόφαση του Δικαστηρίου σήμερα καθώς οι δικαστές έχουν συγκεντρωθεί από την Πέμπτη το απόγευμα./ibna