Αλβανία: Οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερη αποφασιστικότητα, σημείωσε η Calavera

Αλβανία: Οι μεταρρυθμίσεις στην δικαιοσύνη πρέπει να συνεχιστούν με περισσότερη αποφασιστικότητα, σημείωσε η Calavera

Ο διευθυντής των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόεδρος της Διεθνούς Επιχείρησης Παρακολούθησης (ΔΕΠ), Genoveva Ruiz Calavera, δήλωσε ότι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης πρέπει να συνεχιστεί με περισσότερη αποφασιστικότητα από ποτέ.

«Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς για την οικοδόμηση στερεών θεμελίων για μια ανεξάρτητη, υπεύθυνη και πραγματικά αμερόληπτη δικαιοσύνη στην Αλβανία, υπάρχει μόνο ένας τρόπος να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία: να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, προς όφελος των Αλβανών πολιτών! », Είπε σε δήλωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία

Αυτή η μεταρρύθμιση, λέει η Calavera, εγκρίθηκε από το αλβανικό κοινοβούλιο με ομόφωνη ψήφο όλων των πολιτικών δυνάμεων. Από την αρχή ήταν σαφές ότι αυτή ήταν μια δύσκολη μεταρρύθμιση, ότι θα επηρέαζε τα κεκτημένα συμφέροντα και ότι, λόγω της πολυπλοκότητάς της, θα χρειαστεί χρόνος για να αποφέρει αποτελέσματα. Ωστόσο, όλοι αναγνώρισαν ότι αυτή η μεταρρύθμιση ήταν πολύ απαραίτητη και επίσης γνώριζαν ότι ήταν θεμελιώδης για το μέλλον της Αλβανίας.

Στην τρέχουσα κρίσιμη φάση για την πρόοδο της χώρας στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αυτή η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να υπονομευθεί από διάφορες επιθέσεις. Δεν είναι καιρός να εκτροχιάσουμε τη μεταρρύθμιση και τα πολλά επιτεύγματά της μέχρι σήμερα, όπως η ίδρυση όλων των νέων δικαστικών θεσμών, τα οποία λειτουργούν ήδη καλά εδώ και αρκετό καιρό. Η διαδικασία ελέγχου συνεχίστηκε επίσης σταθερά, παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στις ακροάσεις. Ο τελευταίος διορισμός τριών νέων μελών στο Ανώτατο Δικαστήριο επέτρεψε στο δικαστήριο να επιτύχει την απαραίτητη απαρτία για να αρχίσει να επαναλαμβάνει τις κύριες λειτουργίες του. Οι νέοι εξειδικευμένοι φορείς στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος έχουν αρχίσει να λειτουργούν. Το Ανώτατο Εισαγγελικό Συμβούλιο εξέλεξε αυτό το μήνα τρεις επιπλέον εισαγγελείς της Ειδικής Εισαγγελίας, συμπληρώνοντας 12 από τις υπάρχουσες 15 θέσεις. Αυτά τα σημαντικά αποτελέσματα πρέπει να αναγνωριστούν, να διατηρηθούν και να αξιοποιηθούν.

Σύμφωνα με την Calavera, η τρέχουσα έρευνα για ένα από τα μέλη του τμήματος προσφυγών και η επακόλουθη αναστολή από το αξίωμα, δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για επίθεση στη δικαστική μεταρρύθμιση – θα πρέπει μάλλον να θεωρηθεί ως η πιο συγκεκριμένη απόδειξη ότι το σύστημα έχει αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Όσον αφορά την υπόθεση αυτή, οι Διεθνείς Παρατηρητές που αναπτύχθηκαν από τη Διεθνή Επιχείρηση Παρακολούθησης έχουν εποπτεύσει διεξοδικά την επιλογή των μελών των φορέων ελέγχου, τηρώντας πλήρως τις συνταγματικές και νομικές τους υποχρεώσεις, βάσει των πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους εντός των προθεσμιών που προβλέπονται από το νόμο. Η Διεθνής Επιχείρηση Παρακολούθησης έδειξε σε άτομα που υπέβαλαν ισχυρισμούς που θα μπορούσαν να έχουν εγκληματική σημασία, ότι πρέπει να απευθύνονται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές της Αλβανίας. Και αυτό ακριβώς συνέβη σε αυτήν την περίπτωση.

Χωρίς να προδικάζεται το τελικό αποτέλεσμα αυτής της έρευνας και η παρακολούθηση στο Δικαστήριο, ακριβώς σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις δοκιμάζεται ένα ανεξάρτητο σύστημα δικαιοσύνης που δείχνει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ούτε καν τα μέλη των οργάνων ελέγχου. Αυτή είναι η πραγματική αξία και προστιθέμενη αξία ενός λειτουργικού δικαστικού σώματος σε μια δημοκρατική κοινωνία που βασίζεται στο κράτος δικαίου, το οποίο επιβεβαιώνει ότι οι πολίτες έχουν τώρα τις κατάλληλες δομές, έτσι ώστε να μπορούν να διερευνηθούν σωστά οι ισχυρισμοί για διαφθορά ή παραπτώματα.

Οι προσεχείς μήνες θα είναι κρίσιμοι στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ και η συνεχής εφαρμογή της δικαστικής μεταρρύθμισης θα είναι καθοριστικής σημασίας. Και δεν πρόκειται μόνο για την ολοκλήρωση του τεχνικού έργου, αλλά για την πολιτική δέσμευση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι παράγοντες στην Αλβανία πρέπει να συνεχίσουν να εγγυώνται τις απαραίτητες πολιτικές προϋποθέσεις για την ομαλή εξέλιξη της μεταρρύθμισης. Δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθούν τα θεμελιώδη στοιχεία της διαδικασίας μεταρρύθμισης, όσο δύσκολη και, ναι, μερικές φορές η πρόκληση μπορεί να είναι.

Τα σαφή και συγκεκριμένα επιτεύγματα στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης πρέπει να συνεχιστούν τώρα με περισσότερη αποφασιστικότητα και δέσμευση από ποτέ.

«Αυτές είναι αποφασιστικές στιγμές για την προώθηση των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Αλβανίας και των πολιτών της. Η ΕΕ δεσμεύεται σταθερά να υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία, ώστε ο λαός της Αλβανίας να μπορεί να επωφεληθεί από τη μεταρρύθμιση και να υπερηφανεύεται για τα επιτεύγματά της, καθώς η χώρα προχωρά στην πορεία της για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση », είπε η Πρόεδρος του ΔΕΠ./ibna