Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα ζητά συμφωνία για το δάνειο από το ΔΝΤ

Β-Ε: Η διεθνής κοινότητα ζητά συμφωνία για το δάνειο από το ΔΝΤ

Ο αντιπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη Andrew Jewell σχολίασε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με την τρέχουσα καθυστέρηση στη διανομή 330 εκατομμυρίων ευρώ κεφαλαίων του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «είναι πραγματικά λυπηρό το γεγονός ότι η επείγουσα βοήθεια που παρείχε η Το ΔΝΤ πριν από περισσότερο από ένα μήνα δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη».

«Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική διαμάχη, διότι τα ποσά που θα διανεμηθούν στις οντότητες και στην Επαρχία Brčko έχουν ήδη συμφωνηθεί. Η κεντρική τράπεζα περιμένει από το Συμβούλιο Υπουργών να λάβει απόφαση που θα της επιτρέψει να διανείμει τα χρήματα», δήλωσε ο Jewell.

Πρόσθεσε ότι η Β-Ε καταβάλλει τόκους σε ένα δάνειο που δεν έχει ακόμη αρχίσει να χρησιμοποιεί και ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου περίπτωση μιας χώρας που ζητά και λαμβάνει βοήθεια έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ και δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα.

«Η κατάσταση δείχνει ότι οι αρχές δεν μπορούν να τηρήσουν το λόγο τους. Είπαν ότι χρειάζονται επειγόντως βοήθεια και δεν χρησιμοποιούν την παρεχόμενη βοήθεια. Η αποτυχία επίλυσης αυτής της διαφοράς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ», είπε.

Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Β-Ε και την Πρεσβεία των ΗΠΑ απαιτούν επίσης μια γρήγορη λύση στο αδιέξοδο. Σε κοινή ανακοίνωση, ανέφεραν ότι στις 23 Απριλίου το Συμβούλιο Υπουργών της Β-Ε (CoM) εξέδωσε απόφαση με την οποία εγκρίνεται ένα γραμμικό σημείωμα που ξεκλειδώνει τη μεταφορά των 330 εκατομμυρίων ευρώ από το ΔΝΤ στη Β-Ε.

«Ωστόσο, η ίδια απόφαση απαιτούσε μια δεύτερη ειδική απόφαση για τη διάθεση των κεφαλαίων σύμφωνα με την επιστολή προθέσεων που εστάλη από τη Β-Ε στο ΔΝΤ. Η CoM δεν έχει ακόμη εκδώσει αυτήν τη δεύτερη απόφαση και τα κεφάλαια παραμένουν σε αδράνεια στην Κεντρική Τράπεζα. Αυτό είναι ακατανόητο για τους πολίτες της Β-Ε, αλλά και για τους διεθνείς εταίρους. Η συμφωνία του ΔΝΤ ήταν με τις δύο οντότητες και την περιφέρεια. Η διανομή χρημάτων στα καντόνια είναι μια απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο οντοτήτων και επιτεύχθηκε όταν η Ομοσπονδία πέρασε την προσαρμογή του προϋπολογισμού της», αναφέρεται στη δήλωση.

Προσθέτουν ότι «η διεθνής κοινότητα αντέδρασε γρήγορα και αποφασιστικά για να παρέχει ιατρική υποστήριξη και να σχεδιάσει προγράμματα για οικονομική υποστήριξη. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ύφεση και το ίδιο κάνει και η Β-Ε».

«Οι πολιτικοί της Β-Ε πρέπει να ξεκλειδώσουν αμέσως τα κεφάλαια του ΔΝΤ, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το καλό των πολιτών. Η λύση είναι απλή, η CoM θα πρέπει να εκδώσει τη δεύτερη απόφαση που θα επιτρέπει την εκταμίευση σύμφωνα με τη συμφωνία που έχει καταγραφεί στο μνημόνιο συμφωνίας (MOU). Η αποφασιστική δράση τώρα θα στείλει ένα σημάδι στον έξω κόσμο ότι οι πολιτικοί της Β-Ε είναι υπεύθυνοι εταίροι στους πολίτες τους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσει η χώρα», τονίζει η αντιπροσωπεία της ΕΕ και η αμερικανική πρεσβεία./ibna