Μαυροβούνιο: Ο πρέσβης στη Σερβία πιστεύει ότι στις επόμενες 10 ημέρες θα βρεθεί λύση αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων

Μαυροβούνιο: Ο πρέσβης στη Σερβία πιστεύει ότι στις επόμενες 10 ημέρες θα βρεθεί λύση αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων

Ο Πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Σερβία Tarzan Milošević είπε ότι πιστεύει ακράδαντα ότι το πρόβλημα, το οποίο προέκυψε από το άνοιγμα των συνόρων του Μαυροβουνίου για ορισμένες χώρες, θα επιλυθεί τις επόμενες 10 ημέρες.

Ο Μιλόσεβιτς πιστεύει ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Μαυροβουνίου βρίσκονται σε χαμηλό επίπεδο τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Οι πολίτες της Σερβίας μπορούν σίγουρα να έρθουν στο Μαυροβούνιο, είναι ένας αδελφικός λαός και σίγουρα δεν θα έχουν πρόβλημα όταν έρχονται σε εμάς», δήλωσε ο Μιλόσεβιτς για την Prva TV.

Υπενθύμισε ότι 400.000 τουρίστες ήρθαν στο Μαυροβούνιο από τη Σερβία πέρυσι, και πρόσθεσε ότι οι πολίτες των δύο χωρών θέλουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις.

«Δεν είναι εύκολο να είσαι πρέσβης του Μαυροβουνίου στη Σερβία. Κάθε πρωί βλέπεις τηλεόραση και διαβάζεις τις εφημερίδες όπου το Μαυροβούνιο βρίσκεται στις πρώτες σελίδες για αρνητικούς λόγους. «Συμβαίνει για κάποιο λόγο; Θα αφήσω τους ανθρώπους να το κρίνουν, αλλά δεν το νομίζω», είπε ο Milošević.

Σύμφωνα με τον πρέσβη, το Μαυροβούνιο είναι κοσμικό κράτος. «Η μικρότερη επιθυμία που έχει γίνει ποτέ στο Μαυροβούνιο είναι να υπολογίζονται οι άνθρωποι σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Μιλόσεβιτς.

Λέει επίσης ότι κανείς δεν μιλά για το γεγονός ότι υπήρχαν εννέα τοις εκατό Σέρβων στο Μαυροβούνιο το 1991, και το 2003 το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σημαντικά.

«Η καταμέτρηση των Σέρβων δεν ξεκίνησε από κανέναν μέσα από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμυνθούμε από κάποιον που δηλώνει Σέρβος. Προσωπικά ανέκαθεν δήλωνα Μαυροβούνιος», δήλωσε ο Milošević, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν θέλει να κλέψει τίποτα από κανέναν.

«Έχω εξαιρετική επικοινωνία με τον Επίσκοπο Ιωαννίκιο. Λυπάμαι για αυτό που του συνέβη. Ήρθα στη Σερβία για να βελτιώσω τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Milošević.

Στόχος του DPS, όπως επισημαίνει, είναι να επιτευχθεί συμφιλίωση.

«Το κράτος δεν σκοπεύει να πάρει καμία εγκατάσταση. Προτίθεται να καθορίσει την κατάσταση αυτών των εγκαταστάσεων. Το μοναστήρι στο Cetinje το διαχειρίζεται εδώ και χρόνια η πόλη Cetinje. Είναι στη διάθεση του MCP”, εξηγεί ο Milošević.

Υπενθυμίζει επίσης ότι ήταν ο πολιτικός διευθυντής του DPS για επτά χρόνια. «Κανείς δεν έχει πει ποτέ σε κανέναν να μην πάει στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία», δήλωσε ο πρεσβευτής του Μαυροβουνίου στη Σερβία./ibna