Η Κροατία δηλώνει ικανοποιημένη με το σχέδιο στήριξης της ΕΕ

Η Κροατία δηλώνει ικανοποιημένη με το σχέδιο στήριξης της ΕΕ

Την ικανοποίηση της Κροατίας με το σχέδιο ανάκαμψης που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Andrej Plenković. Πρόσθεσε ότι 10 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί στην Κροατία, τα οποία αναμένεται να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, ο Πρωθυπουργός της Κροατίας σχολίασε το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρουσιάστηκε νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ημέρας από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για όλα τα μέλη Κράτη, ειδικά για την Κροατία.

«Ο αντίκτυπος αυτής της κρίσης είναι άνευ προηγουμένου και αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ενότητα, ηγεσία, αποφασιστικότητα και υποστήριξη στα κράτη μέλη και σε όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Plenković, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί επίσης απόδειξη για όλους εκείνους που έχουν αμφιβάλλει πόσο καλό είναι να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια τέτοια κατάσταση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της με τίτλο «Next Generation EU» που προβλέπει 750 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης στα κράτη μέλη. Θα παρουσιαστεί επίσης μια νέα πρόταση για τη διάθεση 1.100 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου.

«Πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ προβλέπεται για την Κροατία μέσω του μέσου Next Generation European Union, με 7,3 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις και 2,65 δισεκατομμύρια πιθανά δάνεια», ανέφερε ο Plenković, εξηγώντας ότι αυτά είναι χρήματα που προορίζονται για την ανάκαμψη της κροατικής οικονομίας κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει ένα Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που θα προβλέπει τη διάθεση στην Κροατία που θα είναι σημαντικά καλύτερη και υψηλότερη από ότι στην πρόταση που παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο. Δήλωσε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα ποιοτικής επικοινωνίας με την Επιτροπή, η οποία οδήγησε σε υψηλό χρηματικό ποσό.

«Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στο Κροατικό κοινό ότι σε αυτές τις περιόδους κρίσης μπορούμε να δούμε τη σημασία της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σημασία των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μας βοηθούν να επιστρέψουμε στην πορεία της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πόσα κεφάλαια έχουν προβλεφθεί για διαφορετικούς τομείς.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν πιστεύει ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συμφωνήσουν με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Plenković απάντησε θετικά και πρόσθεσε ότι αυτό έχει ήδη «δοκιμαστεί». Όπως εξήγησε, οι επιχορηγήσεις θα χορηγηθούν με τη συνήθη μέθοδο, ενώ τα δάνεια, ανάλογα με τις ανάγκες, θα είναι πιο ευνοϊκά, δεδομένου ότι εγκρίνονται σε επίπεδο ΕΕ και όχι για κάθε κράτος ξεχωριστά./ibna