Επίσκεψη σε Τίρανα, Βελιγράδι και Πρίστινα πραγματοποιούν οι Αυστριακοί Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Επίσκεψη σε Τίρανα, Βελιγράδι και Πρίστινα πραγματοποιούν οι Αυστριακοί Υπουργοί Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Το πρώτο ταξίδι μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, κατά τη διάρκεια της οποίας η αυστριακή διπλωματία περιορίστηκε σε τηλεδιασκέψεις, οδηγεί τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Alexander Schallenberg και την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Carolina Edtstadler στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου θα επισκεφθούν την Πέμπτη τη Σερβία, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

«Η πλήρης ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ παραμένει βασικός παράγοντας για το μέλλον και τη σταθερότητα της περιοχής, αλλά έχει επίσης μεγάλη στρατηγική σημασία για την ΕΕ. Αυτό το ταξίδι είναι η έκφραση αλληλεγγύης μας. Οι προορισμοί επιλέγονται συνειδητά. Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η περιοχή της εστίασής μας και η μεγάλη προτεραιότητα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής. Η Αυστρία έχει ήδη βοηθήσει τις χώρες με ιατρικά μέσα κατά τη διάρκεια της κρίσης μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας» ανακοίνωσαν οι δυο υπουργοί πριν από την έναρξη της επίσκεψης.

Ο εκπρόσωπος της υπουργού Edtstadler, Eberhard Blumenthal, δήλωσε στο Tanjug ότι κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, οι υπουργοί θα παραδώσουν προσωπικά συμβολική βοήθεια στις χώρες της περιοχής με τη μορφή ιατρικού εξοπλισμού προστασίας και συσκευασιών υγιεινής.

«Ήταν σημαντικό για τους υπουργούς να κάνουν τα πρώτα ταξίδια τους σε αυτές τις τρεις χώρες και να αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι η Αυστρία είναι υποστηρικτής της περιοχής στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Και οι δύο υπουργοί συμμερίζονται την άποψη ότι η ΕΕ είναι ελλιπής έως ότου να συμμετάσχουν όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» εξήγησε ο Blumenthal.

Τόνισε επίσης ότι η υπουργός Edtstadler είχε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους της από τα Βαλκάνια και ότι τώρα θέλει να συνεχίσει αυτές τις συνομιλίες.

«Η τηλεδιάσκεψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την προσωπική επαφή. Οι υπουργοί θα δείξουν για άλλη μια φορά αλληλεγγύη προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο Blumenthal και ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί θα επισκεφθούν τα Τίρανα, μετά το Βελιγράδι και μετά την Πρίστινα σε μια μέρα.

Οι υπουργοί, θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους και στο Βελιγράδι με τον επικεφαλής της Σερβικής διπλωματίας Ivica Dacic και την Υπουργό Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Jadranka Joksimović, θα συζητήσουν επίσης τις διμερείς σχέσεις.

Η Edtstadler και ο Schallenberg θα μεταφέρουν στους ομολόγους τους, στη Σερβία Dacic και Joksimovic, στην Αλβανία Ghent Ccakaj και στην Πρίστινα Glauk Konjufca και Blerim Reka, ότι μπορούν ακόμη να βασίζονται στην αυστριακή υποστήριξη στην ευρωπαϊκή τους πορεία.

Οι δυο Υπουργοί θεωρούν ότι «Η Ευρώπη είναι ατελής μέχρις ότου οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων γίνουν μέλη της ΕΕ».

Όπως υπενθυμίζουν, η Αυστρία υποστήριζε πάντα την ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού, η δέσμευσή της επιβραβεύτηκε, όπως επισημαίνεται από τη Βιέννη, με μια ιστορική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Αυτό, πρόσθεσαν, ήταν μια σημαντική επιτυχία για αυτές τις δύο χώρες, αλλά και για την περιοχή και την ΕΕ.

«Η αλληλεγγύη της Αυστρίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων δεν διακόπηκε ακόμη και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η μεγαλύτερη δυνατή σταθερότητα και ασφάλεια στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι προς το συμφέρον μας» τονίζει ο Schallenberg.

Τόνισε ότι με τη νέα βοήθεια, η Αυστρία θέλει να συμβάλει σημαντικά στο σύστημα υγείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Η Edtstadler τονίζει ότι η Αυστρία είναι ιστορικά, οικονομικά και, πάνω απ ‘όλα, ανθρώπινα στενά συνδεδεμένη με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Είναι δική μας ευθύνη να ενθαρρύνουμε τη διαδικασία ένταξης και να προσφέρουμε σε αυτήν την περιοχή μια αξιόπιστη ευρωπαϊκή προοπτική» σημείωσε η Edtstadler./ibna