Μητσοτάκης: «Το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ είναι «τεράστιο βήμα για την ΕΕ»

Μητσοτάκης: «Το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ είναι «τεράστιο βήμα για την ΕΕ»

Η Αθήνα χαιρέτισε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης που υποβλήθηκε την Τετάρτη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα είναι «πολύ φιλόδοξο» και αναμένεται ότι η Ελλάδα θα «επωφεληθεί σημαντικά» από αυτό, εάν τελικά εγκριθεί από τα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εάν εγκριθεί το πρόγραμμα.

«Αυτό που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι απλά θετικό για την Ελλάδα, αλλά και για το ευρωπαϊκό εγχείρημα στο σύνολό του. […] Ελπίζω ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι πραγματικά τολμηρό, το οποίο κατά κάποιο τρόπο αναζωογονεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν μπορεί να ξεπεραστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς ένα «υπερόπλο», προσθέτοντας ότι τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν κάνει κινήσεις για την αντιμετώπιση του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας κορωνοϊού.

«… αν η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγηθεί τελικά σε κοινή έκδοση χρέους [ακόμη και στο επίπεδο της Επιτροπής] για να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα το οποίο επικεντρώνεται σε επιχειρήσεις και όχι δάνεια, αυτό θα είναι ένα τεράστιο βήμα για την ΕΕ», δήλωσε ο Μητσοτάκης σε διαδικτυακό σεμινάριο για την εξωτερική πολιτική του Brookings την Τετάρτη.

Με ορισμένα κράτη μέλη να διατυπώνουν αντιρρήσεις για οποιοδήποτε σχέδιο που θα συνεπαγόταν την από κοινού έκδοση χρέους, ο Έλληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι οι χώρες που εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για το σχέδιο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ενιαία αγορά. Μια πιθανή κατάρρευση θα είχε ως αποτέλεσμα ένα σημαντικό κόστος για αυτούς, τόνισε ο Μητσοτάκης.

Εν τω μεταξύ, οι πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι το προτεινόμενο πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει «θετικά σημεία», αλλά είπε ότι όποιος γιορτάζει την πρόταση αυτή τη στιγμή είναι «χωρίς σκέψη». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι απαιτείται υπομονή για να δούμε αν κράτη μέλη που αντιτίθενται στο σχέδιο θα συμφωνήσουν επιτέλους να το εγκρίνουν.

Η Επιτροπή παρουσίασε το πρόγραμμα «Επόμενης γενιάς της ΕΕ» αξίας 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είπε ότι θα ήταν επιπλέον των στοχοθετημένων ενισχύσεων στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 που θα αυξήσει τη συνολική οικονομική δύναμη του προϋπολογισμού της ΕΕ σε 1,85  τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen είπε: «Το σχέδιο ανάκαμψης μετατρέπει την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σε μια ευκαιρία, όχι μόνο υποστηρίζοντας την ανάκαμψη αλλά και επενδύοντας στο μέλλον μας […] Αυτή είναι η στιγμή της Ευρώπης. Η προθυμία μας να δράσουμε πρέπει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι. Με την Επόμενη Γενιά της ΕΕ παρέχουμε μια φιλόδοξη απάντηση»./ibna