Ρουμανία: Συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας

Ρουμανία: Συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας (CSAT) υπό την προεδρία του Προέδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Με το πέρας της συνεδρίασης ο Ρουμάνος Πρόεδρος δήλωσε, ότι το κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας (CSAT) ήταν η ανάλυση της νέας Εθνικής Αμυντικής Στρατηγικής για τα έτη 2020-2024.

«Η στρατηγική αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μιας πανδημίας που επηρέασε όλες τις χώρες του κόσμου και προκάλεσε μια βαθιά οικονομική κρίση. Υπό αυτές τις ειδικές συνθήκες, οι σχέσεις ισχύος μεταξύ των παγκόσμιων παραγόντων διαταράσσονται, γεγονός που αυξάνει την ήδη αυξημένη αστάθεια και την απρόβλεπτη κατάσταση της παγκόσμιας ασφάλειας. Η Ρουμανία έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία σε σύντομο χρονικό διάστημα και η προοπτική για κυκλική ανάπτυξη του ιού αναγκάζει το ρουμανικό κράτος να συνεχίσει μέτρα για να αυξήσει την ικανότητά του να διαχειριστεί μια τέτοια κρίση σε πολλαπλά επίπεδα: ιατρική, δημόσια ειρήνη, όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και, ιδίως, από την άποψη της αυξανόμενης οικονομικής ανθεκτικότητας», δήλωσε ο Iohannis σε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο Cotroceni.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η νέα στρατηγική παρέχει απαντήσεις σε «βασικά» ερωτήματα σχετικά με τους εθνικούς στόχους προτεραιότητας για τη διασφάλιση της ασφάλειας της χώρας και των πολιτών της και δείχνει τι πρέπει να γίνει για την επίτευξή τους.

«Οι δημόσιες πολιτικές στον τομέα της εθνικής ασφάλειας θα σχεδιαστούν και θα εφαρμοστούν με τον πολίτη ως τελικό δικαιούχο, επειδή όλοι οι Ρουμάνοι πρέπει να αισθάνονται ότι ζουν σε ένα ασφαλές περιβάλλον και να εμπιστεύονται ότι οι δημόσιοι θεσμοί τους προστατεύουν», δήλωσε ο Iohannis./ibna