Αλβανία: Η Νομική Επιτροπή απέρριψε καταρχήν το νομοσχέδιο για αξιωματούχους της κομμουνιστικής περιόδου

Αλβανία: Η Νομική Επιτροπή απέρριψε καταρχήν το νομοσχέδιο για αξιωματούχους της κομμουνιστικής περιόδου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, Δημόσιας Διοίκησης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό την προεδρία του Ulsi Manja, κατά την τακτική διαδικτυακή συνεδρίαση, συζήτησε το νομοσχέδιο για τον αποκλεισμό από το διορισμό, την εκλογή σε διευθυντικά όργανα και τις δημόσιες, πολιτειακές και πολιτικές λειτουργίες των πρώην αξιωματούχων που κατείχαν θέσεις κατά τη διάρκεια την περίοδο 28 Νοεμβρίου 1944 έως 08 Δεκεμβρίου 1990.

Το σχέδιο νόμου που ήταν πρωτοβουλία 21 βουλευτών της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης παρουσιάστηκε από τον Myslym Murrizi, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής σχετικά με τους λόγους για την κατάθεση αυτής της νομικής πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 30 χρόνια μετά τον κομμουνισμό και βάσει δύο διαδοχικών αιτημάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για διεθνή τιμωρία των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν υπό ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα, ήρθε η ώρα στην Αλβανία να εγκρίνει έναν νόμο που σίγουρα θα μας βοηθήσει στη ρήξη με το κομμουνιστικό παρελθόν. Ο Murrizi συνέχισε λέγοντας ότι οι Αλβανοί αξίζουν την εγγύηση ότι στα νέα όργανα της δικαιοσύνης που ιδρύθηκαν βάσει της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πρώην ανακριτές, πρώην εισαγγελείς ή πρώην δικαστές της κομμουνιστικής εποχής.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Alket Hyseni παρείχε μια επισκόπηση του νόμου περί κάθαρσης στην Αλβανία από το 1993 έως σήμερα, καθώς και τα διεθνή πρότυπα σε αυτόν τον τομέα βάσει του ψηφίσματος αριθ. 1096 του 1996 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης «σχετικά με μέτρα για την εξάλειψη της κληρονομιάς των πρώην κομμουνιστικών ολοκληρωτικών συστημάτων.»

Αναφερόμενος στα περιεχόμενα, ο Hyseni αξιολόγησε ότι η πρωτοβουλία παραβιάζει το Σύνταγμα, τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και με τη γνώμη του 2009 “Amicus curiae” αρ. 524 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία, γνωστή ως Επιτροπή της Βενετίας.

Αφού παρουσίασε τα επιχειρήματά του, ο Hyseni ζήτησε την απόρριψη κατ ‘αρχήν του νομοσχεδίου και κάλεσε τα μέλη της επιτροπής να το καταψηφίσουν κατ’ αρχήν.

Μετά τις ερωτήσεις και τις συζητήσεις, η επιτροπή απέρριψε καταρχήν το προαναφερθέν νομοσχέδιο και η απόφαση θα σταλεί στη ολομέλεια της Βουλής./ibna