Σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού στην Τουρκία

Σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού στην Τουρκία

Σενάρια πρόωρων εκλογών ξεκίνησαν να κυκλοφορούν  στην Τουρκία με αποτέλεσμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρχίζουν κι αυτά να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  (ΑΚP) πως σε συνεργασία με το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜHP) ετοιμάζουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τις προτάσεις τους , αν δεν έχουν περάσει 6 μήνες ή 12 μήνες από την ίδρυση ενός κόμματος, τότε δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές ακόμα κι αν δημιουργήσει κοινοβουλευτική ομάδα. Αυτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών αποκλείει τα κόμματα που ίδρυσαν πριν 1 και 2 μήνες δυο πρώην υπουργοί του Erdogan, ο Ali Babacan αλλά και ο Ahmet Davutoglu! Ο ίδιος εκλογικός νόμος ενδέχεται να απαγορεύει τις μεταγραφές βουλευτών σε άλλα κόμματα κάτι που ευνοεί και πάλι την κυβερνητική συμμαχία Erdogan-Bahceli.

Η προεκλογική συζήτηση εντάθηκε και από το κάλεσμα του Erdogan στα κομματικά στελέχη των 81 πόλεων της Τουρκίας από τους οποίους ζήτησε στο άμεσο διάστημα να κατέβουν στον λαό να έρθουν κοντά του. Παράλληλα ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Kemal Kılıçdaroğlu δήλωσε πως «οι σκέψεις που έχουν για αλλαγή του εκλογικού νόμου δείχνει πως σκέφτονται και πρόωρες εκλογές. Αυτό εξαρτάται από Bahceli και τον Erdogan φυσικά. Εμείς είμαστε έτοιμοι για πρόωρες εκλογές».

Στελέχη μικρότερων κομμάτων με δηλώσεις του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο. Αναφέρουν πως η επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας ενδέχεται να συνεχιστεί και ο Erdogan θα θελήσει να προλάβει τα χειρότερα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan δήλωσε προς τα μέλη του AKP πως «έχουμε 3 χρόνια μπροστά μας»  όμως στο παρελθόν έχει πάρει αιφνιδιαστικές αποφάσεις όταν διαπίστωνε πως τον ευνοούν οι δημοσκοπήσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ενημερωτική ιστοσελίδα Τ24 υποστηρίζει πως ο πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζει σύντομα να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, ο Erdogan θα μεταθέσει τον γαμπρό του Berat Albayrak στο Υπουργείο Εξωτερικών από το Οικονομικών και θα αναβαθμίσει σε αντιπροέδρους τον πρώην πρωθυπουργό Binali Yildirim αλλά και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Suleyman Soylu./ibna