Σερβία: Εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, ζήτησε ο Dacic

Σερβία: Εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου, ζήτησε ο Dacic

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας, Ivica Dačić, συμμετείχε σήμερα στη τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου τ και στην υπουργική σύνοδο της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή Αδριατική-Ιονίου (EUSAIR).

Η σημερινή συνάντηση προεδρεύθηκε από τον Υπουργό Dačić και την Υπουργό Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Jadranka Joksimović, και έκλεισε τη μονοετή προεδρία της Δημοκρατίας της Σερβίας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και τη στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου.

Ο Ivica Dacic εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η προεδρία της Σερβίας, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν έληξε με το πέμπτο φόρουμ στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια του οποίου, εκτός από τη συνεργασία, όλοι θα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακή σερβική φιλοξενία.

Ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας παρουσίασε τα αποτελέσματα που πέτυχε η Σερβία κατά τη διάρκεια της μονοετούς προεδρίας της. Οι δραστηριότητες που πραγματοποιήσαμε περιλαμβάνονται στις Προτεραιότητες και στο Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων της Σερβικής Προεδρίας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και του EUSAIR, οι οποίες εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση της Σερβίας.

Στην παρουσίασή του, ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Σερβίας στις αξίες της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και της συνοδευτικής Στρατηγικής.

«Θέλω να επαναβεβαιώσω τη δέσμευση της Δημοκρατίας της Σερβίας στις αξίες της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και της συνοδευτικής Στρατηγικής, εντός της οποίας διεξάγουμε δραστηριότητες που μας ενισχύουν, για τα κράτη που δεν είναι ακόμη πλήρη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κερδίζουν δύναμη στην πορεία, και εκείνοι που ήδη είναι έχουν ένα ακόμη καλύτερο τόπο για να ζήσουν.»

Ο Υπουργός τόνισε επίσης την επιθυμία της Σερβίας να συνεχίσει την εμβάθυνση της συνεργασίας στην περιοχή της Αδριατικής-Ιονίου, υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας στηρίξαμε τις εμπειρίες προηγούμενων προεδρίων, συνεργαστήκαμε με τον μελλοντικό πρόεδρο και στηριζόμαστε στην υποστήριξη και την εμπειρογνωμοσύνη της Μόνιμης Γραμματείας της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου στην Ανκόνα.

Επίσης, ο Υπουργός παρουσίασε τα σχέδια για περαιτέρω ενεργό συμμετοχή της Σερβίας στην Πρωτοβουλία Αδριατικής-Ιονίου και EUSAIR, έχοντας κατά νου ότι ακόμη και μετά το τέλος της προεδρίας της, η Σερβία παραμένει μέρος της «Προεδρεύουσας Τρόικας».

Μετά τη Σερβία, η προεδρία της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου και του EUSAIR, την 1η Ιουνίου 2020, θα αναληφθεί από τη Δημοκρατία της Σλοβενίας, και με την ευκαιρία αυτή ο Υπουργός Dačić τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην προεδρία τους./ibna