Μαυροβούνιο: Τηλεφωνική συνομιλία Đukanović, Kurti

Μαυροβούνιο: Τηλεφωνική συνομιλία Đukanović, Kurti

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Milo Đukanović, είχε την Τρίτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Albin Kurti.

Σύμφωνα με δήλωση του Προεδρικού Γραφείου, ο Đukanović ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Kurti για την πρωτοβουλία του για συνομιλίες στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών και της συνέχισης εντατικών πολιτικών επαφών και τον ενημέρωσε για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της μάχης του Μαυροβουνίου ενάντια στον κορωνοϊό. Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει σύντομα σε μια ακόμη πιο ευνοϊκή επιδημιολογική κατάσταση. Η κορυφαία προτεραιότητα της κρατικής πολιτικής τώρα είναι η οικονομική ανάκαμψη και η έναρξη της οικονομίας, δήλωσε ο Đukanović, και τόνισε την ετοιμότητα για στενή συνεργασία με το Κοσσυφοπέδιο για τη μείωση των αναμενόμενων οικονομικών απωλειών κατά το τρέχον έτος όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο Kurti από τη μεριά του ευχαρίστησε για την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Đukanović, επισημαίνοντας τη σημασία της επικοινωνίας σε αυτή τη σημαντική στιγμή και για τις δύο χώρες, ειδικά όσον αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία.

Εκτιμήθηκε αμοιβαία ότι αυτή τη στιγμή, εκτός από την ανθρώπινη υγεία και τη διατήρηση της οικονομίας, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η δημοκρατική πορεία ως βάση για την ανάπτυξη οποιασδήποτε κοινωνίας με ευρωπαϊκούς στόχους, ιδίως για την οικοδόμηση θεσμών, κράτους δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου επεσήμανε ότι η χώρα του παρακολουθεί προσεκτικά όλα όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή στο σύνολό της, και υπό αυτή την έννοια εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα δημιουργηθούν συνθήκες για τη συνέχιση και την εντατικοποίηση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Ευχόμαστε το καλύτερο στους λαούς και τα κράτη μας, αλλά αυτό το καλό δεν μπορεί να έρθει αν δεν επιθυμούμε καλό και για τους γείτονές μας, τόνισε. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει τους φόρους ως ενθαρρυντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και εξέφρασε την ελπίδα για την εξεύρεση μιας καλής και μακροπρόθεσμης βιώσιμης λύσης που θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία προς έναν κοινό στόχο – την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αναφέρει η δήλωση.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για μια υπό προϋποθέσεις και καλά προετοιμασμένη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, τονίζοντας ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά με δουλειά και τη μελλοντική συνεργασία μπορούν να γίνουν περαιτέρω βήματα.

Εκτιμήθηκε από κοινού ότι ένας διάλογος που βασίζεται στις αξίες μιας πολυεθνικής δημοκρατίας είναι ζωτικής σημασίας και ότι η επιτυχία του θα αποτελούσε σημείο καμπής για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στην περιοχή./ibna