Κροατία: Απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για αναστολή των αυξήσεων οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Κροατία: Απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για αναστολή των αυξήσεων οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας

Τα σωματεία του τομέα της υγείας την Τετάρτη δεν υπέγραψαν παράρτημα της συλλογικής σύμβασης για υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, εκφράζοντας την απογοήτευσή τους για την πρόταση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι επέτρεψαν την επανέναρξη της οικονομίας και το άνοιγμα των συνόρων και ήταν αντίθετοι στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την κρίση που προκλήθηκε από πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση είχε προτείνει την ακύρωση της αναμενόμενης αύξησης του βασικού μισθού κατά 2% τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο και την αναστολή του επιδόματος διακοπών για υπαλλήλους του δημόσιου και του δημόσιου τομέα.

«Τα περισσότερα σωματεία του δημόσιου τομέα και των κυβερνητικών υπαλλήλων δήλωσαν ότι θα αποδεχθούν το βούλευμα της κυβέρνησης. Είμαστε εναντίον του. Η ένωση γιατρών, η ένωση νοσοκόμων, η ανεξάρτητη ένωση υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικών λειτουργών, η ένωση δασκάλων Preporod και κάποιοι από τους κυβερνητικούς υπαλλήλους είναι αντίθετοι στο να υπογράψουν ένα τέτοιο βούλευμα», ανέφερε η επικεφαλής του σωματείου των ιατρών του δημοσίου, Renata Čulinović Čaić.

Η ίδια πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν σε κανέναν περιορισμό των δικαιωμάτων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως.

«Θέλω να τονίσω ιδιαιτέρως ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει εντελώς τους ιατρούς, έχει ξεχάσει ότι ήμασταν αυτοί που δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη της οικονομίας, το άνοιγμα των συνόρων και για τη διάσωση του τουρισμού», τόνισε.

Η επικεφαλής της ένωσης νοσηλευτών, Anica Prašnjak, δήλωσε ότι οι νοσοκόμες είχαν ζητήσει να ανταμειφθούν και αντ’ αυτού βλέπουν τα δικαιώματά τους να ψαλιδίζονται.

Ο αρχηγός της ανεξάρτητης ένωσης SSZSS των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας, Stjepan Topolnjak, δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης ήταν απαράδεκτη, ενώ ο ηγέτης της ένωσης εκπαιδευτικών Preporod, Željko Stipić, δήλωσε ότι η ένωση του ήταν η μόνη ένωση εκπαιδευτικών που αρνήθηκε την πρόταση της κυβέρνησης.

«Υπάρχουν 11 αντιπροσωπευτικές ενώσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Έξι εξ αυτών δεν δέχτηκαν την προσφορά της κυβέρνησης και πέντε δέχτηκαν. Σύμφωνα με το νόμο για την αντιπροσωπευτικότητα, αυτό είναι ένα οριακό αποτέλεσμα αλλά επαρκές για να γίνει αποδεκτή η πρόταση. Θα πρέπει κάποιος να εξετάσει επιτέλους την τροποποίηση του νόμου περί αντιπροσωπευτικότητα”, δήλωσε ο Stipić.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε τουλάχιστον να καταβάλει το μπόνους διακοπών σε όλους τους υπαλλήλους του δημόσιου και του δημόσιου τομέα, όπως συνέβαινε μέχρι στιγμής./ibna