Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας

Σλοβενία: Παραιτήθηκε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Σλοβενίας

Λόγω των νέων περιστάσεων, ο Marko Bošnjak αποχωρεί από τη θέση του υποδιοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας (BS). Έστειλε ήδη επιστολή παραίτησης στην Εθνοσυνέλευση την Τρίτη και ενημέρωσε το Συμβούλιο της Τράπεζας της Σλοβενίας για την απόφασή του.

Η παραίτηση ήρθε ως επακόλουθο του περσινού συμπεράσματος της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς ότι ο Bošnjak ενήργησε αντίθετα με τους κανόνες δεοντολογίας, επειδή δεν πλήρωνε φόρους όταν ενοικίασε ένα διαμέρισμα στη Λιουμπλιάνα.

Ο ίδιος ο Bošnjak ανακοίνωσε τα νέα για την παραίτησή του και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από την Τράπεζα της Σλοβενίας.

«Ο Αντιπρόεδρος Marko Bošnjak ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Σλοβενίας ότι είχε υποβάλει αίτημα στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για πρόωρη αποχώρησή του από τη θέση του μέλους του Συμβουλίου της Τράπεζας της Σλοβενίας. Ως εκ τούτου, προτείναμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβενίας για να ξεκινήσει η διαδικασία διορισμού νέου μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Σλοβενίας», αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας της Σλοβενίας.

Πέρυσι, η BoS είχε ζητήσει από την Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς να ερευνήσει τη συμπεριφορά του αντιδιοικητή Bošnjak, αφού βρέθηκε αντιμέτωπος με κατηγορίες για μη καταβολή φόρων στο διαμέρισμα που ενοικίασε στη Λιουμπλιάνα. Η επιτροπή αποφάσισε ότι ο ίδιος ο Bošnjak έπρεπε να είχε υποβάλει έγγραφα και εξηγήσεις στην Τράπεζα της Σλοβενίας που θα μπορούσαν να αντικρούσουν τους ισχυρισμούς για τη φερόμενη μη καταβολή φόρου εισοδήματος από την ενοικίαση ενός διαμερίσματος, αλλά δεν το έκανε και έτσι παραβίασε την ακεραιότητά του.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η Τράπεζα της Σλοβενίας τόνισε ότι η ακεραιότητα και η ανεξαρτησία των εργαζομένων, και ιδίως των μελών του Συμβουλίου, είναι απαραίτητα για την ανεξάρτητη εργασία τους. Υπενθύμισαν ότι στράφηκαν στην Επιτροπή για την Πρόληψη της Διαφθοράς επειδή δεν μπορούσαν ούτε να επαληθεύσουν πλήρως ούτε να αρνηθούν τους ισχυρισμούς εναντίον του υποδιοικητή, καθώς το θέμα δεν σχετίζεται με τα καθήκοντα και τις λειτουργίες της Τράπεζας της Σλοβενίας./ibna