Βόρεια Μακεδονία: Άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης

Βόρεια Μακεδονία: Άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης

Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από την Τετάρτη στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ από τις 28 Μαίου, θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις εστίασης, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της παροχής υπηρεσιών σε εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους κλειστούς χώρους θα υπάρξει ρύθμιση σε επόμενη φάση, όπως αποφάσισε η Κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της τεχνικής κυβέρνησης Oliver Spasovski.

Στη συνέντευξη τύπου ο Spasovski σημείωσε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν κατά το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο αφορούν την κατάργηση μέτρων που θεσπίστηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού

Εκτός από την κατάργηση των απαγόρευσης κυκλοφορίας και την απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις απαλλαγές από την εργασία, την εργασία από το σπίτι και την εκ περιτροπής εργασία από την 1η Ιουνίου. Αυτή η κατάργηση θα ακολουθηθεί από ένα κατάλληλο πρωτόκολλο για την εργασία σε χώρους εργασίας, καθώς και για τον εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

«Αυτό δεν θα ισχύει για τους χρόνιους ασθενείς, ενώ θα υπάρξει παραχώρηση για γονείς με παιδιά έως 10 ετών ή γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας», είπε ο Spasovski.

Επιπροσθέτως το πρωτόκολλο κατά την είσοδο στη χώρα για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας που προέρχονται από το εξωτερικό αλλάζει επίσης. Αντί της υποχρεωτικής καραντίνας, θα πρέπει να βρίσκονται σε οικιακή απομόνωση.

«Η υποχρεωτική καραντίνα για τους πολίτες μας που έρχονται στη χώρα μέσω ανθρωπιστικών πτήσεων ή συνοδείας καταργείται και εισάγεται η εγχώρια απομόνωση, αλλά με συνημμένο αρνητικό τεστ PCR, που πραγματοποιήθηκε 72 ώρες πριν εισέλθει στη χώρα»,  πρόσθεσε ο Spasovski.

Όσοι βρίσκονται σήμερα σε κρατική καραντίνα, με δικά τους έξοδα, μπορούν να κάνουν τεστ PCR και, εάν είναι αρνητικό, η κρατική καραντίνα μπορεί να ανακληθεί.

Ο Spasovski δήλωσε ακόμα ότι ο ιός είναι ακόμη παρών και είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθηθούν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Θα υπάρξει ισχυρή εφαρμογή μέτρων σε αυτά τα νέα δεδομένα. Η ικανότητα και η γνώση των επαγγελματιών υγείας έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης και αυτό μας δίνει το δικαίωμα να συμπεράνουμε ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Έχουμε περάσει με επιτυχία το πρώτο χτύπημα της επιδημίας και σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνθηκε το σύστημα υγείας. Ο ιός είναι εδώ και θα υπάρχει έως ότου αποκτηθεί ανοσία ή αν βρεθεί ένα εμβόλιο. Είναι σημαντικό οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα, για την προσωπική προστασία και την φυσική απόσταση. Ας ζήσουμε με τον κορωνοϊό με τρόπο που θα μας προστατεύει και θα προστατεύει την υγεία όλων γύρω μας»,  πρόσθεσε ο Spasovski./ibna