Η Σλοβενία ​​ανοίγει τις πόρτες της για τους τουρίστες από την ΕΕ

Η Σλοβενία ​​ανοίγει τις πόρτες της για τους τουρίστες από την ΕΕ

Η σλοβενική κυβέρνηση έχει προσθέσει νέες εξαιρέσεις στην αναγκαία καραντίνα, που επιβάλλεται με την είσοδο στη χώρα, για τους υπηκόους της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, οι οποίες στην ουσία επιτρέπουν στους υπηκόους από όλη την ΕΕ να εισέλθουν στη χώρα ως τουρίστες, αρκεί να έχουν επιβεβαίωση κράτησης. Το ίδιο ισχύει για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στη Σλοβενία.

Το νέο καθεστώς τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη αφού η κυβέρνηση αργά τη Δευτέρα ενέκρινε ένα νέο διάταγμα που διέπει το καθεστώς διέλευσης των συνόρων όχι μόνο με τις γειτονικές χώρες αλλά και για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Σύμφωνα με τους τελευταίους κανόνες, οι υπήκοοι της ΕΕ και της Ζώνης Σένγκεν υποχρεούνται να καραντίνα για 14 ημέρες κατά την άφιξη, εκτός εάν εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις 17 εξαιρέσεις, αναφέρουν οι STA.

Οι περισσότερες από τις εξαιρέσεις είναι για επιχειρηματικούς σκοπούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι τουρίστες με επιβεβαίωση κράτησης και τα άτομα που κατέχουν ακίνητα, σκάφη ή αεροπλάνα στη Σλοβενία ​​(μαζί με τα μέλη της οικογένειάς τους), καθημερινά διασυνοριακά μετακινούμενα άτομα, διεθνείς μεταφορείς και άτομα που προσλαμβάνονται για να εκτελούν επείγουσες υπηρεσίες (στην ενέργεια, υγειονομική περίθαλψη, υπηρεσίες μεταφοράς και χρησιμότητας).

Ορισμένες από τις εξαιρέσεις είναι για εκπαιδευτικούς ή υγειονομικούς σκοπούς. Άτομα που πηγαίνουν να λάβουν υπηρεσίες υγείας, εκείνοι που πραγματοποιούν ανθρωπιστικές μεταφορές, μαθητές που εισέρχονται στη Σλοβενία ​​ή στην ΕΕ για εκπαιδευτικούς σκοπούς, και ερευνητές και εκπαιδευτικοί της ΕΕ που εργάζονται στη Σλοβενία ​​μπορούν να εισέλθουν χωρίς καραντίνα.

Οι διπλωμάτες, όσοι παρευρίσκονται στην κηδεία ενός συγγενή, εκείνοι με στενούς συγγενείς ή συζύγους στη Σλοβενία, και άτομα που εισέρχονται για μια μέρα για να διατηρήσουν επαφή με στενούς συγγενείς, εξαιρούνται επίσης από την καραντίνα. Υπάρχει ειδική εξαίρεση για τους αγρότες που κατέχουν περιουσία και στις δύο πλευρές οποιουδήποτε από τα σύνορα της Σλοβενίας.

Οι εξαιρέσεις είναι ένα είδος μέτρου διακοπής λειτουργίας καθώς οι χώρες της ΕΕ ανοίγουν σταδιακά τα σύνορα βάσει διμερών ή πολυμερών συμφωνιών αντί μιας συμφωνίας σε επίπεδο ΕΕ που έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα αόριστη.

Η Σλοβενία ​​έχει μέχρι στιγμής υπογράψει μια τέτοια συμφωνία με την Κροατία, πράγμα που σημαίνει ότι επιτρέπεται στους υπηκόους της να εισέρχονται χωρίς περιορισμούς.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών (εκτός εάν είναι κάτοικοι της Σλοβενίας) πρέπει να υποβληθούν σε καραντίνα 14 ημερών, αλλά και εδώ υπάρχουν εξαιρέσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι μεταφορείς, οι διπλωμάτες, εκείνοι που παρευρίσκονται στην κηδεία ενός συγγενή, τα άτομα που εκτελούν επείγουσες εμπορικές υπηρεσίες και τα άτομα που εισέρχονται και εξέρχονται από τη Σλοβενία ​​την ίδια ημέρα./ibna