Σύναψη συμφωνιών ΕΕ με Σερβία και Μαυροβούνιο για τη συνοριακή συνεργασία με τη Frontex

Σύναψη συμφωνιών ΕΕ με Σερβία και Μαυροβούνιο για τη συνοριακή συνεργασία με τη Frontex

Το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα δύο αποφάσεις για τη σύναψη συμφωνιών με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία σχετικά με τη συνεργασία για τη διαχείριση των συνόρων μεταξύ αυτών των χωρών και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex).

Αυτές οι συμφωνίες θα επιτρέψουν στην Frontex να βοηθήσει το Μαυροβούνιο και τη Σερβία στη διαχείριση των συνόρων, να πραγματοποιήσει κοινές επιχειρήσεις και να αναπτύξει ομάδες στις περιοχές αυτών των χωρών που συνορεύουν με την ΕΕ, με την επιφύλαξη της συμφωνίας της χώρας.

Αυτές οι δραστηριότητες αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, ιδίως των ξαφνικών αλλαγών στις μεταναστευτικές ροές και του διασυνοριακού εγκλήματος, και μπορούν να περιλαμβάνουν την παροχή αυξημένης τεχνικής και επιχειρησιακής βοήθειας στα σύνορα.

Η ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ τρίτων χωρών προτεραιότητας και της Frontex θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και θα ενισχύσει περαιτέρω την ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια είναι απαραίτητη εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μεταναστευτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί σήμερα για τη συνεργασία στα σύνορα με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία αποτελούν σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής μας για τη διαχείριση των συνόρων» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Davor Bozinovic.

Το Μαυροβούνιο κοινοποίησε τη σύναψή της συμφωνίας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Η διαδικασία ολοκλήρωσης από τη Σερβία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Μόλις συμβεί αυτό, η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ.

Μια πρώτη συμφωνία για τη διαχείριση των συνόρων συνήφθη με την Αλβανία το 2019. Μετά από αυτή τη συμφωνία, η Frontex ξεκίνησε την πρώτη κοινή επιχείρηση στο έδαφος μιας γειτονικής τρίτης χώρας στην Αλβανία στις 22 Μαΐου 2019.

Παρόμοιες συμφωνίες κατάστασης έχουν μονογραφηθεί με τη Βόρεια Μακεδονία (Ιούλιος 2018) και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ιανουάριος 2019) και εκκρεμούν  οι οριστικοποιήσεις των συμφωνιών.

Η έγκριση, το 2019, ενός νέου κανονισμού για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, θα επιτρέψει τη σύναψη συμφωνιών για την πραγματοποίηση κοινών επιχειρήσεων και ανάπτυξης σε χώρες εκτός της γειτονίας της ΕΕ./ibna