Ρουμανία: Τον Ούγγρο ΥΠΕΞ υποδέχτηκε ο Aurescu στο Βουκουρέστι

Ρουμανία: Τον Ούγγρο ΥΠΕΞ υποδέχτηκε ο Aurescu στο Βουκουρέστι

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Bogdan Aurescu υποδέχτηκε στο Βουκουρέστι την Τρίτη 26 Μαΐου 2020 τον Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου της Ουγγαρίας Péter Szijjártó.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Bogdan Aurescu μετά την συνάντηση που είχε σήμερα, με τον Ούγγρο ομόλογό του Peter Szijjarto, δήλωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης ότι είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί το «κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού» στις σχέσεις Ρουμανίας-Ουγγαρίας, ζητώντας ταυτόχρονα «συγκράτηση και ευθυκρισία».

«Η Ρουμανία ενδιαφέρεται βαθύτατα να βγει από τη λογική των προκλήσεων και της αντιπαράθεσης και προτείνουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τη διαμόρφωση μιας ρουμανο-ουγγρικής ευρωπαϊκής, πολιτισμένης, σύγχρονης, ρεαλιστικής σχέσης. Πρέπει να επαναφέρουμε στις διμερείς σχέσεις ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση που χτίσαμε πριν από πολύ καιρό, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε στις διμερείς μας σχέσεις την κατάλληλη πορεία για τη στρατηγική μας εταιρική σχέση. Θέλουμε μια θετική προσέγγιση στη σχέση με την Ουγγαρία, ως καλοί γείτονες, και να ενεργούμε μαζί βάσει των αρχών της Πολιτικής Συνθήκης του 1996, και της Διακήρυξης Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ρουμανίας-Ουγγαρίας για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, του 2002. Γι’ αυτό και καλέσαμε για συγκράτηση, και παρακαλούμε – ειδικά στο τρέχον πλαίσιο, που χαρακτηρίζεται από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κρίσης του COVID-19, η οποία επηρεάζει όλους τους πολίτες των Κρατών μας – για πλήρη συμμετοχή στην οικοδόμηση της σχέσης καλής γειτονίας και πραγματικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης», ανέφερε ο ΥΠΕΞ Bogdan Aurescu .

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας είπε ότι είχε «πολύ ουσιαστική» συζήτηση για τις διμερείς σχέσεις. Πρόσθεσε ότι «παρά τις τεταμένες στιγμές που έλαβαν πρόσφατα χώρα», το Ρουμανικό ΥΠΕΞ «απέφυγε να αντιδράσει», με σκοπό την αποκλιμάκωση.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Aurescu τόνισε ότι «η λογική της εταιρικής σχέσης αποφεύγει με κάθε κόστος, και ιδιαίτερα σε κρίσιμες στιγμές», την κλιμάκωση. «Αυτή είναι μια επίσκεψη που πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη στιγμή σε αυτήν τη διμερή σχέση και, όπως ομολόγησα στον Υπουργό, ήμουν αρχικά απρόθυμος να οργανώσω αυτήν την επίσκεψη τώρα, επειδή είμαστε δέκα μέρες πριν την ημέρα της Συνθήκης του Τριανόν, της 4ης Ιουνίου, η οποία έχει διαφορετικές έννοιες για τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, αντίστοιχα, και πρόσφατα υπήρξαν μια σειρά από τεταμένες στιγμές στις διμερείς σχέσεις, και βρισκόμαστε επίσης, σε ένα πλαίσιο εξαιρετικό, δηλαδή την κατάσταση συναγερμού στη Ρουμανία», δήλωσε ο Aurescu.

Θα προτιμούσα αυτή η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί μετά τις 4 Ιουνίου, επειδή είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, και είναι απαραίτητη η καλή προετοιμασία μιας τέτοιας επίσκεψης.

Ωστόσο, κάλεσα τον συνάδελφό μου στο Βουκουρέστι, επειδή η Ρουμανία επιθυμεί ειλικρινά να επιστρέψει σε μια πραγματική στρατηγική εταιρική σχέση με την Ουγγαρία και επειδή οι προσδοκίες της ρουμανικής πλευράς σχετικά με τις διμερείς σχέσεις πρέπει να κοινοποιούνται άμεσα και ειλικρινά μεταξύ πραγματικών εταίρων, σημείωσε ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών./ibna