Μαυροβούνιο: Την οργή του Βελιγραδίου προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τα σύνορα με τη Σερβία

Μαυροβούνιο: Την οργή του Βελιγραδίου προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει τα σύνορα με τη Σερβία

«Η επιτυχία του Μαυροβουνίου να γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει κρούσματα κορωνοϊού, είναι εξίσου επιτυχία του κράτους, των θεσμών του και του κάθε πολίτη. Από σήμερα, η χώρα μας είναι επίσης γνωστή σε όλους τους μεσημβρινούς για το αποτέλεσμα που έχει επιτύχει στην καταπολέμηση του αόρατου και άγνωστου εχθρού. Τώρα επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση και ανάκαμψη της οικονομίας μας, των θέσεων εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών μας, και θα κερδίσουμε αυτήν τη μάχη με επιτυχία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Duško Marković σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Από σήμερα, το Μαυροβούνιο είναι ιδιαίτερο όσον αφορά το αποτέλεσμα που έχει επιτύχει στην καταπολέμηση του αόρατου και άγνωστου εχθρού. Ως εκ τούτου, συγχαίρω για άλλη μια φορά τον Εθνικό Συντονιστικό Φορέα για την εξαιρετική και στρατηγική διαχείριση, κατά τη διάρκεια της επιδημίας των κορωνοϊού… Ας είμαστε υπεύθυνοι και σε αλληλεγγύη για το καλό του Μαυροβουνίου μας», δήλωσε ο Marković.

Ο ίδιος ανακοίνωσε το άνοιγμα των συνόρων για τους πολίτες των χωρών που αντιμετωπίζουν επιτυχώς τον κορωνοϊό.

«Από σήμερα, ο Εθνικός Οργανισμός Συντονισμού για τις Μεταδοτικές Ασθένειες, με τα οκτώ επιχειρησιακά στελέχη του και πάνω από εκατό άτομα που εμπλέκονται σε βάθος, έχει το καθήκον να βρει τις καλύτερες λύσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, που θα ανοίξει σύνορα και θα επιτρέψει την άφιξη των τουριστών, καθώς και τον περαιτέρω μετριασμό των περιοριστικών μέτρων, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στην εσωτερική κατάσταση και τη ζωή των πολιτών. Σκοπός μας είναι να ανοίξουμε νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, παιδότοπους, εκκλησίες και θέατρα από την επόμενη εβδομάδα · να επιτρέψουμε σε ένα περιορισμένο κοινό να παρακολουθεί αθλητικές εκδηλώσεις, με σεβασμό στα προστατευτικά μέτρα. Βαπτίσεις, γάμοι και οικογενειακοί εορτασμοί θα επιτρέπονται – επίσης με μέτρα υγείας και ασφάλειας και περιορισμούς στον αριθμό των συμμετεχόντων. Και σύμφωνα με την αξιολόγηση που έγινε, το άνοιγμα των συνόρων με χώρες που πληρούν τα κατάλληλα επιδημιολογικά κριτήρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, αναμένεται τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου. Επί του παρόντος, τα κριτήρια είναι το πολύ 25 ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους και οι πρώτες χώρες για τις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας είναι: Κροατία, Σλοβενία, Αυστρία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Αλβανία, Ελλάδα και πιθανώς ορισμένες χώρες της περιοχής, μέχρι να επικυρωθεί η εντολή και να τεθεί σε ισχύ. Οι παγκόσμιες τάσεις δείχνουν επίσης προς την επέκταση του κύκλου των χωρών στις οποίες μπορούσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Αυτό θα επανεκκινήσει την αεροπορική και αεροπορική μας βιομηχανία, θα ενθαρρύνει τον τουρισμό μας και θα επιτρέψει την εργασία σε σχετικές δραστηριότητες», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Το γεγονός ότι η Σερβία δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των χωρών με ελεύθερη είσοδο στο Μαυροβούνιο προκάλεσε πικρές αντιδράσεις στο Βελιγράδι.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ana Brnabić, δήλωσε ότι η Σερβία «δεν θα απαγορεύσει στους απλούς Μαυροβούνιους να επισκέπτονται τη Σερβία, αλλά θα εμποδίσει ακόμη αυστηρότερα την είσοδο στους εγκληματίες και τις οργανώσεις μαφίας που δολοφονούν και τρομοκρατούν (ανθρώπους) στη Σερβία εδώ και δεκαετίες», προσθέτοντας ότι «η Σερβία δεν θα δείξει έλεος στην καταπολέμηση των εγκληματιών από το Μαυροβούνιο».

Η Brnabić είπε χθες το απόγευμα ότι δεν θα παρθούν μέτρα ως αντίποινα, αλλά ότι «ο λαός μας δεν πρέπει να πάει εκεί όπου δεν είναι ευπρόσδεκτος».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Ivica Dačić χαρακτήρισε την απόφαση της Ποντγκόριτσα να μην ανοίξει σύνορα για τους Σέρβους πολίτες από την 1η Ιουνίου, ως «γελοία και παράλογη κίνηση με άμεσες και επιβλαβείς συνέπειες για τους πολίτες του Μαυροβουνίου»./ibna