Ελλάδα: Αυξάνεται το κύμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή που κάνει απεργία πείνας και δίψας

Ελλάδα: Αυξάνεται το κύμα αλληλεγγύης στον κρατούμενο φοιτητή που κάνει απεργία πείνας και δίψας

Διαστάσεις έχει πάρει η απεργία πείνας και δίψας που έχει ξεκινήσει ο κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης Βασίλης Δημάκης.

Πολιτικά κόμματα, ανθρωπιστικές οργανώσεις και απλοί πολίτες συμμετέχουν στην υπεράσπιση του αγώνα του Βασίλη Δημάκη στην εκπαίδευση και την αξιοπρέπεια της ζωής. Τη Δευτέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στήριξης και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον Βασίλη Δημάκη, με τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του Τμήματος ΠΕΔΔ, ΕΚΠΑ, σημειώνουν σε ανακοίνωση τους ότι «απέναντι στην κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που εκδικητικά στοχοποιεί έναν άνθρωπο, φτάνοντάς τον στα όρια της αντοχής του και ωθώντας τον να εκθέσει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του για τρίτη φορά, στηρίζουμε και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/-ες στον Βασίλη Δημάκη».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, αναφέροντας τα εξής:

«Η Διεθνής Αμνηστία παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της υπόθεσης του Βασίλη Δημάκη, που εδώ και βδομάδες διεκδικεί το δικαίωμά του στην εκπαίδευση μέσα από τη φυλακή.

Ο Βασίλης Δημάκης είναι κρατούμενος φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018. Τότε είχε διεκδικήσει και τελικά κερδίσει το δικαίωμα του σε εκπαιδευτική άδεια με βραχιολάκι για να μπορέσει να εκπονήσει τις σπουδές του. Στις 17/4/2020 μετήχθη εκτάκτως από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών, εν μέσω πανδημίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή της δυνατότητας συνέχισης της εκπαίδευσής του. Μετά από απεργία πείνας και δίψας και εκτεταμένες αντιδράσεις στις 30/4 έγινε δεκτό το αίτημα επαναμεταγωγής του στον Κορυδαλλό, το οποίο και υλοποιήθηκε στις 9/5. Ωστόσο οδηγήθηκε σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο σε καραντίνα σε ειδική πτέρυγα στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Έκτοτε σύμφωνα με τις καταγγελίες του Βασίλη Δημάκη δεν του έχει δοθεί πρόσβαση σε υπολογιστή και ίντερνετ ώστε να συνεχίσει τα μαθήματά του στο Πανεπιστήμιο. Από τις 23 Μαίου, ο Βασίλης Δημάκης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε νέα απεργία πείνας και δίψας ζητώντας την μεταφορά στο κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού και την πρόσβαση του στα μαθήματά του.

Η Διεθνής Αμνηστία θέλει να υπενθυμίσει ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση είναι θεμελιώδες και καλεί τις Ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την πρόσβασή του Βασίλη Δημάκη στο δικαίωμα αυτό.

Παράλληλα, υπάρχουν καταγγελίες ότι η αρχική μεταγωγή του Βασίλη Δημάκη στα Γρεβενά σχετίζεται με τις ανησυχίες που εξέφρασε για την έλλειψη μέτρων προστασίας των κρατούμενων από τον κορονοϊό. Η Διεθνής Αμνηστία δηλώνει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τιμωρούνται κρατούμενοι για την έκφραση συλλογικών αιτημάτων που σχετίζονται με τις συνθήκες κράτησης.

Ως Διεθνής Αμνηστία έχουμε δημοσιοποιήσει δήλωση στις 9 Απριλίου 2020, υπογραμμίζοντας την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προστασίας στις φυλακές στη βάση των εκτεταμένων αποτυχιών σχετικά με την κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη σύσταση να εξεταστούν μέτρα προσωρινής μείωσης του πληθυσμού των φυλακών.

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων των κρατούμενων και η ισότιμη μεταχείριση τους είναι καθρέφτης ποιότητας του νομικού πολιτισμού και του κράτους δικαίου.»/ibna