Ελλάδα: Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την οικονομία «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε ο Τσίπρας

Ελλάδα: Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα για την οικονομία «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» παρουσίασε ο Τσίπρας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ» για τους επόμενους μήνες ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση παρουσίασε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη Δευτέρα.

«Μπορούμε να αλλάξουμε τη μέχρι σήμερα  προδιαγεγραμμένη πορεία της κοινωνίας και της οικονομίας. Να αποτρέψουμε τη βαθιά ύφεση και την ανεργία. Και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που όπως είπε είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο και επεκτείνεται στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «στην Ευρώπη η συζήτηση που διεξάγεται, αφορά τρόπους στήριξης της ζήτησης, με άλλοτε δειλά, άλλοτε γενναία σχέδια τόνωσης της ρευστότητας και της κατανάλωσης. Στην Ελλάδα, όμως η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που δημιουργούνται σε αυτό το πλαίσιο. Όχι από αφέλεια, ή από άγνοια. Αλλά για να μη διαταραχθεί το σχέδιο των συντηρητικών αλλαγών που είχε σχεδιάσει στις εργασιακές σχέσεις, το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, την παιδεία και την οικονομία. Οι συνέπειες αυτής της εμμονής είναι πολλαπλά καταστροφικές. Ένας λαός που ανέκτησε τη συλλογική του αυτοπεποίθηση με την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, και με τη σθεναρή του στάση στη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, δεν γίνεται να οδηγείται, και μάλιστα με ταχύτητα, σε ένα νέο κύκλο απόγνωσης».

Λίγο πριν την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι «δε θέλουμε να χαϊδέψουμε τα αυτιά κανενός. Οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία θα είναι δύσκολες παντού. Και δεν υπάρχει κανείς στον κόσμο που να πιστεύει ότι η ανάκαμψη είναι εύκολη ή απλή υπόθεση».

Παραλλήλως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αντί να πρωταγωνιστεί σε αυτή τη πανευρωπαϊκή συζήτηση, αντί να κάνει το παν για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους που θα πέσουν άμεσα στην αγορά, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Να εμφανίζεται τακτικά και να παριστάνει το μάντη κακών. Να λέει στις Ελληνίδες και στους Έλληνες: «Χάρη σε μένα σωθήκατε από τη πανδημία, αλλά τώρα προετοιμαστείτε για τα χειρότερα».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, «η εικόνα σήμερα στη πραγματική οικονομία, είναι ότι οι επιχειρήσεις δε μπορούν, η κυβέρνηση δεν θέλει και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν».

Το πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και στελεχών της αγοράς είναι της τάξεως των 13, 4 δισ. ευρώ το οποίο είναι στοχευμένο στην πραγματική οικονομία, στους εργαζόμενους και στους ανέργους και στις επιχειρήσεις./ibna