Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τις πρόωρες εκλογές

Ελλάδα: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείει τις πρόωρες εκλογές

Σε μια ευρεία συνέντευξη στο Star τη Δευτέρα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι  στους σχεδιασμούς. Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε επίσης τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου προς το παρόν, παρά τις επίμονες φήμες που κάνουν το γύρο στον τοπικό τύπο τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν είχε κανένα λόγο να διενεργήσει εκλογές αφού «η κοινωνία δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή μας» η οποία «βρήκε τον ρυθμό της και λειτουργεί καλά».

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο Πρωθυπουργός είπε ότι «ο κίνδυνος δεν έχει τελειώσει ακόμη, προχωρούμε σε μια ορθολογική άρση των περιορισμών», σημειώνοντας ωστόσο ότι η χώρα έχει αφήσει τα χειρότερα πίσω. Συνέχισε ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την υιοθέτηση των συμβουλών των ιατρών και άλλων εμπειρογνωμόνων κατά την περίοδο των περιορισμών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πολυαναμενόμενη επανέναρξη της τουριστικής βιομηχανίας – ξεκινώντας σταδιακά στις 15 Ιουνίου – ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι έλεγχοι σε 1.300 επισκέπτες από το εξωτερικό την περασμένη εβδομάδα ήταν όλες αρνητικές για τον κορωνοϊό. Πρόσθεσε ότι η επιλογή μεταξύ της προστασίας της δημόσιας υγείας και της επιδίωξης της ανάπτυξης ήταν ένα «ψεύτικο δίλημμα», προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορα προστατεύεται η δημόσια υγεία, τόσο πιο γρήγορη θα επιτευχθεί.

Σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας έχουν λάβει εργαλεία από την κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση, να γίνουν πιο ευέλικτοι αλλά και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Συνέχισε προβλέποντας ότι η κατάσταση στον Τουρισμό δεν θα είναι τόσο τρομερή όσο περιμένουν.

Επιπλέον, από οικονομική άποψη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένει ότι θα υπάρξει ύφεση περίπου 5 έως 10 τοις εκατό φέτος, ενώ μπορεί να αναμένεται περισσότερη βοήθεια από την ΕΕ, εκτός από το πακέτο στήριξης των 24 δισεκατομμυρίων ευρώ της κυβέρνησης. Ερωτηθείς τι σκοπεύει να ζητήσει η κυβέρνηση από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, είπε ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να λάβει το «μεγαλύτερο δυνατό ποσό» σε επιχορηγήσεις – όχι δάνεια.

Σε μια αμφιλεγόμενη απόφαση ώστε να ανοίξουν εκ νέου τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την οποία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ως ανεύθυνη, ο Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε την άποψή του, επισημαίνοντας ότι έλαβε τη συμβουλή των ιατρών εμπειρογνωμόνων για το θέμα. Υποστήριξε ότι έξι μήνες είναι πολύς χρόνος για τα παιδιά να μείνουν έξω από το σχολείο, ενώ τονίζει ότι ένιωθε ότι οι μαθητές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις και να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής.

Τέλος, σε απάντηση στις αναφορές στις βρετανικές ταμπλόιντ το Σαββατοκύριακο ότι τουρκικά στρατεύματα «εισέβαλαν και κατέλαβαν» ένα κομμάτι ελληνικής γης στη βορειοανατολική συνοριακή περιοχή του Έβρου, ο Πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι συνέβη κάτι σημαντικό, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «τεχνικά ζητήματα »μεταξύ των δύο χωρών που θα επιλυθούν σε τεχνικό επίπεδο.

«Δεν υπάρχει διασυνοριακή διαμάχη» με την Τουρκία, είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα είναι νευρική από τότε που η Ελλάδα αποφάσισε να χτίσει ένα φράχτη στα σύνορα. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε.» / Ibna