Ρουμανία: Αύξηση των συντάξεων, ανάλογα με την κατάσταση της Οικονομίας, ανακοίνωσε ο Orban

Ρουμανία: Αύξηση των συντάξεων, ανάλογα με την κατάσταση της Οικονομίας, ανακοίνωσε ο Orban

Την αύξηση των συντάξεων ανακοίνωσε σε συνέντευξη ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ludovic Orban, αλλά το ποσοστό αυτής της αύξησης θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της οικονομίας.

Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας υπενθύμισε την πρόθεσή του να υποστηρίξει όλες τις εταιρείες, τις μικρομεσαίες ή τις μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να μπορέσουν να επανέλθουν στο φυσιολογική κατάσταση, το συντομότερο δυνατό. Ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων για την εξασφάλιση επενδυτικών πιστώσεων για μεγάλες εταιρείες, σύμφωνα με το μοντέλο του “IMM Invest”  περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για επιχορηγήσεις σε μμΕ.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα υποστηρίξει διάφορα επενδυτικά σχέδια, θα προτείνει μέτρα και μέσα για την απασχόληση και θα διαθέσει ευρωπαϊκά κονδύλια για να υποστηρίξει εταιρείες που αναζητούν εργαζόμενους, όπως νέους που βρίσκονται σε δυσκολία ή άτομα που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Ο Ludovic Orban ανέφερε επίσης, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να δημιουργήσει ένα επενδυτικό ταμείο για τη στήριξη των επενδύσεων εταιρειών σε περιοχές με δυνατότητα οικονομικής ανάπτυξης για τη Ρουμανία.

Εκφράζοντας τη λύπη του για τον λαϊκισμό που «προωθείται συστηματικά από τους σοσιαλδημοκράτες βουλευτές», ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αυξήσει τους φόρους ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, ακόμη και στο πλαίσιο μιας «δύσκολης» οικονομικής κατάστασης.

Όσον αφορά το νόμο που προβλέπει την κατάργηση των ειδικών συντάξεων, ο οποίος έχει ανακληθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας (CCR), ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κατατεθεί νομοθετική τροπολογία στο Κοινοβούλιο, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις του CCR, αλλά και η αρχή της συνεισφοράς». Επιπλέον, σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, η πιο πιθανή ημερομηνία για τη διοργάνωση των νομοθετικών εκλογών είναι η 6η Δεκεμβρίου, αλλά αυτή η ημερομηνία θα πρέπει να αποφασιστεί σύμφωνα με την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού και τη δυνατότητα για την «οργάνωση της προεκλογικής εκστρατείας». Η καλύτερη στιγμή για τη διοργάνωση τοπικών εκλογών θα ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου ή οι αρχές Οκτωβρίου.

Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τους Σοσιαλδημοκράτες ότι ξεκίνησαν «πραγματική προπαγάνδα» για τους Ρουμάνους εποχικούς εργαζόμενους σε άλλες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι οι περισσότεροι είχαν ήδη, ασχοληθεί με αυτό το είδος δραστηριότητας τα τελευταία 5 έως 7 χρόνια, στο πλαίσιο του «σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των ανθρώπων, των ιδεών και των αγαθών».

Περίπου δύο μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος IMM Invest, αφιερωμένο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), μόνο το 0,85% των αιτήσεων πίστωσης εγκρίθηκαν από τις τράπεζες και στάλθηκαν στο Εθνικό Ταμείο Εγγυήσεων Πιστώσεων για τις μμΕ. Το Economica.net σημειώνει ότι υπάρχουν τράπεζες όπου το ποσοστό έγκρισης πιστώσεων στο πλαίσιο του προγράμματος IMM Invest περιορίζεται σε δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ένα δάνειο για μμΕ με μέσο επιτόκιο 4,3% που χορηγείται στο πλαίσιο του προγράμματος IMM Invest είναι μια πηγή εισοδήματος πολύ χαμηλή για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία χορηγούν αυτό το είδος δανείου με μέσο επιτόκιο 6% ετησίως./ibna