Κροατία: Ο νόμος για τις εργάσιμες Κυριακές διχάζει τους πολίτες

Κροατία: Ο νόμος για τις εργάσιμες Κυριακές διχάζει τους πολίτες

Η καθημερινή εφημερίδα Jutarnji List αναφέρει ότι πέντε χιλιάδες άτομα θα απολυθούν ως αποτέλεσμα των κλειστών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων τις Κυριακές. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ακόμη και εκείνοι που υποστηρίζουν την απαγόρευση της εργασίας τις Κυριακές επιβεβαίωσαν το ποσοστό.

Αν και ο υπουργός Οικονομίας Darko Horvat ισχυρίζεται ότι έχει επιτύχει «υψηλό βαθμό συναίνεσης» με τους κοινωνικούς εταίρους της κυβέρνησης για την απαγόρευση της εργάσιμης Κυριακής, κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην περίπτωση των εργοδοτών, αναφέρει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με τον Martin Evacić, πρόεδρο του τμήματος λιανικής πώλησης της Κροατικής Ένωσης Εργοδοτών, επικρατεί διχασμός μεταξύ των εργοδοτών, «αλλά υπάρχει μια μικρή πλειοψηφία απαρτιζόμενη από εκείνους που υποστηρίζουν τη ρύθμιση σχετικά με το θέμα, με βάση τα έσοδα που καταγράφουν και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, σε σύγκριση με τους εμπόρους λιανικής που διαφωνούν».

Μέχρι στιγμής, δεν υπήρξε νομοσχέδιο τροποποίησης με 14 εργάσιμες Κυριακές ετησίως, ούτε κάποια μελέτη στην οποία ο υπουργός θα μπορούσε να βασίσει την απόφασή του.

Το νομοσχέδιό του θα μπορούσε σύντομα να γίνει δημόσιο, διότι, όπως αποκάλυψε η ομάδα αντιμετώπισης της κρίσης του COVID-19 στη Jutarnji List, η επόμενη Κυριακή πιθανότατα θα είναι η τελευταία μη-εργάσιμη Κυριακή λόγω περιορισμών που σχετίζονται με την επιδημία, μετά την οποία, όπως ανακοίνωσε ο Horvat, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Ο Evačić τονίζει πως «ο καθένας έχει τη δική του ιστορία» σχετικά με τις εργάσιμες Κυριακές, ανάλογα με τον τύπο, το μέγεθος και την τοποθεσία του καταστήματός τους, καθώς και τον αριθμό των εργαζομένων ανά τετραγωνικό μέτρο. Η απόφαση του Horvat θα επηρεάσει τα εμπορικά κέντρα περισσότερο από τα σούπερ μάρκετ.

Ο Evačić προσθέτει ότι υποστηρίζει τη ρύθμιση της εργάσιμης Κυριακής λόγω των επιχειρηματικών αποτελεσμάτων για το NTL και όχι λόγω της ιδεολογίας του. Αναφέρει επίσης «έντονη αντίσταση στην εργάσιμη Κυριακή από πλευράς συνδικάτων και των ίδιων των εργαζομένων».

Η Jutarnji List δήλωσε ότι οι αλυσίδες λιανικής Konzum, Tommy, KTC, NTL, Ultra και Lonia υποστήριξαν τη ρύθμισης των εργάσιμων Κυριακών, ενώ οι Spar, Lidl, Kaufland και Plodine ήταν αντίθετες σε κάτι τέτοιο. /ibna