Σλοβενία: Η τεχνολογία 5G φτάνει στο λιμάνι του Koper

Σλοβενία: Η τεχνολογία 5G φτάνει στο λιμάνι του Koper

Η Telekom Slovenia πρόκειται να δημιουργήσει ένα δοκιμαστικό δίκτυο που θα παρέχει τεχνολογία 5G στο διαχειριστή του λιμανιού του Koper, Luka Koper, για να εξετάσει επιλογές ανάπτυξης και να δοκιμάσει διάφορες λύσεις logistics. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Horizon 2020», το βασικό ταμείο πολλών δισεκατομμυρίων έρευνας και καινοτομίας 2014-2020 της ΕΕ.

Η υποδομή 5G έχει προγραμματιστεί να προσφέρει όχι μόνο υπηρεσίες επικοινωνίας, αλλά και έναν αριθμό εικονικών δικτύων που προορίζονται για μεμονωμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως logistics, μεταφορές, υγεία, ενέργεια, εγκαταστάσεις παραγωγής, έξυπνες πόλεις και κοινότητες, ανακοίνωσε η Telekom Slovenia.

Η Luka Koper θα χρησιμοποιήσει την ασύρματη τεχνολογία τελευταίας γενιάς για να δοκιμάσει λύσεις ασφάλειας καθώς και για βελτιστοποίηση διεργασιών και προστασία του περιβάλλοντος

Δεδομένου ότι επιτρέπει την ταχύτερη μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων δεδομένων, η νέα τεχνολογία θα συμβάλει στη βελτίωση του ελέγχου της ασφάλειας και της μεταφόρτωσης.

Θα διευκολύνει επίσης τον έλεγχο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Παρόμοιες λύσεις πρέπει επίσης να δοκιμαστούν στα γερμανικά και ελληνικά λιμάνια του Αμβούργου και του Πειραιά, αντίστοιχα.

Το έργο Luka Koper-Telekom Slovenije αποτελεί μέρος του 5G-Loginnov, ενός αναπτυξιακού έργου της ΕΕ που εστιάζει στην τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 5G για την παροχή καινοτόμων λύσεων στον τομέα των Logistics.

Το 5G-Loginnov συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συγκεντρώνει 15 εταίρους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Μεταξύ των σλοβένικων εταίρων είναι η Luka Koper, η Telekom Slovenije και το Ινστιτούτο Διαδικτύου από τη Λιουμπλιάνα.

Οι 15 εταίροι 5G-Loginnov θα επενδύσουν σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ στο τριετές έργο, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023, με την ΕΕ να συνεισφέρει άλλα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Τόσο η Telekom Slovenije όσο και η Luka Koper συμμετέχουν επίσης σε άλλα ευρωπαϊκά έργα τεχνολογίας 5G./ibna