Β-Ε: Προς αναβολή των τοπικών εκλογών, συνεχίζονται τα πολιτικά παιχνίδια

Β-Ε: Προς αναβολή των τοπικών εκλογών, συνεχίζονται τα πολιτικά παιχνίδια

Η Συμμαχία των Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD), το κυβερνών κόμμα στη Δημοκρατία Σέρπσκα και το μεγαλύτερο Σερβικό κόμμα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Β-Ε), θα υποβάλει έφεση στο κρατικό Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για αναβολή των τοπικών εκλογών για τις 15 Νοεμβρίου. Προηγουμένως, η CEC BiH είχε προγραμματίσει τις τοπικές εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου.

Η CEC BiH ανέβαλε τις εκλογές λόγω έλλειψης συμφωνίας μεταξύ κράτους και οντοτήτων, σχετικά με τη χρηματοδότηση της εκλογικής διαδικασίας. Η CEC Β-Ε αναφέρει ότι στις 7 Μαΐου, όταν ανακοινώθηκαν οι τοπικές εκλογές, ξεκίνησε η νομική προθεσμία των 15 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας τα αρμόδια όργανα έπρεπε να παράσχουν κεφάλαια για τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Δεδομένου ότι η εν λόγω προθεσμία έχει λήξει και ότι δεν έχουν παρασχεθεί κεφάλαια, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Β-Ε εφάρμοσε τις διατάξεις του εκλογικού νόμου της Β-Ε», αναφέρει σε δήλωσή της η CEC της Β-Ε.

Με τις πρώτες ενδείξεις για αναβολή των εκλογών, το SNSD εξέφρασε την αντίθεσή του σε αυτήν την απόφαση, δηλώνοντας ότι η σύνθεση της CEC BiH είναι παράνομη και ότι τα μέλη της δεν επιλέχθηκαν σύμφωνα με το νόμο. Ωστόσο, μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Εκλογών, ο Γενικός Γραμματέας του SNSD, Luka Petrović, δήλωσε ότι «η παράταση των εκλογών δεν είναι το πρόβλημα, αλλά ο σεβασμός του νόμου είναι».

Κατά τα λεγόμενα του Petrović, οι εκλογές «θα μπορούσαν να έχουν αναβληθεί για τουλάχιστον επτά και το πολύ 30 ημέρες. Θα ξεκινήσουμε μια αξιολόγηση της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της τελευταίας πράξης της CEC. Σίγουρα δεν είναι σύμφωνη με το νόμο, και ως εκ τούτου τα εκλογικά αποτελέσματα μπορεί να μην είναι έγκυρα”.

Για την Αποστολή του ΟΑΣΕ στη Β-Ε, η έλλειψη χρηματοδότησης είναι πολιτικό ζήτημα. Στη δήλωσή της, η Αποστολή εκφράζει τη λύπη της για τις δηλώσεις του μέλους της Προεδρίας της Β-Ε Milorad Dodik (ηγέτης του SNSD) και του Προέδρου της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης Β-Ε (HDZ BiH), Dr Dragan Čović, για την παραβίαση των δημοκρατικών προτύπων σχετικά με τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Με την εξίσωση της έγκρισης των πόρων που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των εκλογών με τις πολιτικές διαφορές σχετικά με τη σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC), οι αρχές κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τη συνταγματική τάξη και τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η παρεμπόδιση των εκλογών με αυτόν τον τρόπο θα παραβίαζε τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της Β-Ε. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις δεσμεύσεις της Β-Ε ως συμμετέχον κράτος του ΟΑΣΕ για διοργάνωση και διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις και πρότυπα, συμπεριλαμβανομένων των δεσμεύσεων απέναντι στον ΟΑΣΕ”, τονίζεται στη δήλωση.

Ο ΟΑΣΕ καλεί όλα τα μέρη να αποφύγουν να πολιτικοποιήσουν το ζήτημα της CEC, τονίζοντας ότι το θεσμικό όργανο πρέπει να απαρτίζεται από άτομα με υψηλή εξειδίκευση και αμερόληπτα, τα οποία είναι νομικά υποχρεωμένα να επιβλέπουν την εφαρμογή του εκλογικού νόμου της Β-Ε με έναν απολύτως ανεξάρτητο και αμερόληπτο τρόπο.

Το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Β-Ε υπενθυμίζει σε όλα τα σχετικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Υπουργών, της Προεδρίας και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τη νομική τους υποχρέωση να εξασφαλίσουν επαρκή χρηματοδότηση για τις εκλογές.

«Αυτό θα επέτρεπε στην CEC να πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών με ομαλό και έγκαιρο τρόπο, με στόχο να επιτρέψει στους πολίτες της Β-Ε να ασκήσουν τα εγγυημένα δικαιώματά τους βάσει του Συντάγματος της Β-Ε. Είναι ζωτικής σημασίας να θεσμικά όργανα σε όλα τα επίπεδα να συνεργάζονται πλήρως με τη CEC, όπως απαιτείται νομικά για την εκτέλεση αυτής της βασικής δημοκρατικής λειτουργίας στη Β-Ε», τονίζει το OHR./ibna