Χωρίς κρούσματα κορωνοϊού το Μαυροβούνιο

Χωρίς κρούσματα κορωνοϊού το Μαυροβούνιο

Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ασθενείς που να έχουν μολυνθεί με το νέο κορωνοϊό στο Μαυροβούνιο, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μαυροβουνίου την Κυριακή. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανακοινώσει το τέλος της επιδημίας COVID-19 στη χώρα την επόμενη εβδομάδα.

«Μετά τη χθεσινή διασταύρωση της κατάστασης, τα εργαστήρια του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας ολοκλήρωσαν την ανάλυση 140 δειγμάτων, μεταξύ των οποίων δεν υπήρχαν νέες περιπτώσεις λοίμωξης COVID-19. Επίσης, αυτή τη στιγμή στο Μαυροβούνιο, δεν υπάρχουν ενεργές περιπτώσεις λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό», αναφέρει το Ινστιτούτο.

Από το τότε που ξεκίνησαν τα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων είναι 324, ενώ 315 άτομα έχουν αναρρώσει.

Έτσι, το Μαυροβούνιο έχει δηλώσει επίσημα πως είναι μια “χώρα με μηδενικές περιπτώσεις κορωνοϊού”.

Ο υπουργός Υγείας Kenan Hrapović δήλωσε ότι το Μαυροβούνιο ήταν η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που καταχώρισε το «πρώτο κρούσμα» COVID-19 και η πρώτη που εξάλειψε τον ιό, ενώ ευχαρίστησε όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους πολίτες του Μαυροβουνίου, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια κοινή επιτυχία.

«Τις επόμενες μέρες, η υπεύθυνη συμπεριφορά και η κοινή υγειονομική περίθαλψη είναι η κάρτα ατού μας για να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι κάτοχοι του τίτλου του κράτους χωρίς κορωνοϊό, το οποίο έχει δείξει ότι ξέρει να αντιμετωπίζει και να καταπολεμά τον επικίνδυνο εχθρό που έχει κατακτήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Το σύστημα παραμένει σταθερά αφοσιωμένο στον πρωταρχικό του στόχο να διατηρήσει την υγεία και τη ζωή των πολιτών», δήλωσε ο Hrapović.

Ο Υπουργός τόνισε ότι όλες οι δραστηριότητες του Υπουργείου και του συστήματος υγείας κατά την προσεχή περίοδο θα επικεντρωθούν στην παρακολούθηση, ανάπτυξη και ετοιμότητα για ανάληψη δράσης σύμφωνα με τους επιδημιολογικούς δείκτες.

Η βοηθός της Υπουργού Υγείας, Vesna Miranović, λέει ότι αυτή είναι μια μεγάλη επιτυχία για το Μαυροβούνιο.

«Αυτή η επιτυχία προσθέτει αξία στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης του Μαυροβουνίου και σε όλους τους οργανισμούς του συστήματος που χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την αναβίωση του τουρισμού. Ψάχνουμε τον κώδικα συμπεριφοράς που θα ισχύσει για τους τουρίστες, ο οποίος θα είναι αρκετά ευέλικτος ώστε οι τουρίστες να μπορούν να νιώσουν τη μαγεία των διακοπών», αναφέρει η Miranović.

Προειδοποιεί επίσης ότι ο προορισμός χωρίς κορωνοϊό είναι απλώς ένας προσωρινός τίτλος.

«Με νέα κρούσματα ο χαρακτήρας του αλλάζει. Επομένως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πειθαρχημένοι. Το να φοράτε μάσκα εσωτερικά και να διατηρείτε τη φυσική απόσταση είναι η μεγαλύτερη θυσία», λέει ο Miranović.

Ο Υφυπουργός στο Υπουργείο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Τουρισμού, Damir Davidović, επισημαίνει ότι αυτό είναι υπέροχο νέο που επιβεβαιώνει τη δέσμευση των πολιτών στην προστασία της υγείας.

«Πιστεύω ότι αυτό ενθαρρύνει το περαιτέρω δέσιμο. Ας δείξουμε τώρα σοβαρότητα στο επίπεδο της ποιότητας του προορισμού μας», λέει ο Davidović.

Καθώς η Sutomore άνοιξε την παραλία της για τουρίστες αυτό το Σαββατοκύριακο, με σεβασμό σε όλα τα προστατευτικά μέτρα, οι επιδημιολόγοι προειδοποίησαν ότι ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει στην περιοχή και ότι η απειλή δεν έχει εξαφανιστεί./ibna